5 ползи за здравето от консумацията на сладолед

607
Добави коментар

Кой твърди, че сладоледът е вреден? Въпреки някои недостатъци, той има совите ползи за здравето. Вижте какви са те.

  1. Зареден с витамини и минерали

Основната съставка на сладоледа е млякото. Млякото и млечните продукти съдържат чудесен баланс на протеини, мазнини и въглехидрати и са добър източник на хранителни вещества, включително калций, рибофлавин, фосфор, витамини А и В12. Добавете към това съставките, използвани за създаване на вкусовете, и често добавяте повече хранителни вещества!

  1. Калцият помага за укрепване на костите ви

Повечето от нас знаят, че калцият е полезен за нашите кости. Знаете ли също, че препоръчителният дневен прием на калций за възрастни е 700 mg. Калцият представлява 1-2% от телесното тегло на възрастен и 99% от него се съхраняват в костите ни (останалите 1% се намират в кръвта ни).

Млякото и млечните продукти (включително сладолед), заедно със зелените листни зеленчуци и ядките, са чудесни източници на калций. Между другото, за усвояването на калций се нуждаете и от витамин D. Получаваме по-голямата част от витамин D от действието на слънцето върху нашата кожа. Какво по-добро извинение ви трябва за купа сладолед в топъл слънчев ден?

  1. Стимулира мозъка

Учен от университета Киорин в Токио проведе проучване, за да види дали закуската със сладолед може да стимулира мозъка. Изследователят сравнява група хора, които ядат сладолед, с група, която пие чаша студена вода сутрин – групата, която яде сладолед, е много по-бдителна. Нашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира и храна с високо съдържание на глюкоза подпомога умствения капацитет значително в сравнение с мозъка на гладно.

  1. Дава ви енергия

Факт е, че сладоледът съдържа много захар – а захарта съдържа глюкоза, ключов хранителен елемент, който доставя на тялото ни мигновено гориво. Захарта има репутацията на нездравословна, но истината е, че малко захар не е толкова лоша.

  1. Прави ни щастливи

Всички сме гледали филм, в който някой се утешава с купа сладолед. Но знаете ли, че това всъщност е подкрепено от науката! Сладоледът помага за производството на серотонин, хормон за добро настроение. Невролози от Института по психиатрия в Лондон  са сканирали мозъците на хора, които ядат ванилов сладолед и са открихли, че една лъжица осветява същия център на удоволствието в мозъка, както печеленето на пари или слушането на любимата ви музика!