Нестле стимулира устойчивото отглеждане на кафе

743
Добави коментар

Нестле обяви план за финансови стимули за производителите на кафе, които отглеждат продукцията си с устойчиви практики. Това е част от обещанието на компанията да намали с 50 % емисиите парникови газове в бизнеса си с кафе до 2030 г.

Все повече от големите компании производители на храни и стоки за бита са обект на натиск за повишаване ефективността на производството и дистрибуцията си съгласно глобалните цели на човечеството в борбата с климатичните промени.

Nestle е най-голямата компания в света, производител на пакетирани храни. Планът на компанията включва инвестиции на обща стойност 1 милиард долара, за да се осигури устойчиво производство на кафе, което значи ефективно да се увеличат доходите на производителите.

Компанията вече е предложила финансови стимули на около 3000 производители в развиващи се страни като Индонезия и Мексико, за да ги подпомогне да преминат към по-щадящи земеделски практики. Те включват органични торове за подобряване на почвеното плодородие, дървета, за да пазят сянка на кафеените храсти, както и засаждане на други култури, които да допринесат за запазването на биоразнообразието. Очаква се това да повиши приходите.

„Наблюденията ни са, че в някои страни, преминаването към устойчиви земеделски практики води до увеличаване на приходите от фермите.“ казват представители на природозащитната група Rainforest Alliance, които консултират Нестле относно влиянието на различните земеделски практики върху околната среда.

Според доклад от 2021 г., това, което правят големите компании в бизнеса с кафе има много малко значение както за опазването на природата, така и за проходите на фермерите. Отчасти поради тaзи причина ЕС прие закон, с който регламентира вноса на някои продукти, свързани с изсичането на горите.

Бизнеса с кафе се оценява на 200-250 милиарда долара на година, на ниво продажба на дребно, но страните производители получават едва 10 % от тази стойност, а самите фермери – още по-малко. Около 125 милиона души в света изкарват прехраната си като отглеждат кафе, а около 80 % от тях живеят под прага на бедността.