Нови европейски регулации за мигрантите

639
Добави коментар

Вътрешните министри на страните-членки на ЕС постигнаха съгласие, което цели да премахне разделението в съюза относно политиката за мигрантите, датиращо от 2015 г. Тогава повече от милион бежанци от Сирия пристигнаха в Европа и предизвикваха противоречиви реакции.

„Това е страхотно постижение, показващо, че е възможно да работим заедно по темата за миграцията. Ние сме по-силни, когато работим заедно.“ казва еврокомисарят по вътрешните работи Йлва Йохансон.

Дъблинските регулации, в сила от 1990 г. насам и променяни три пъти, определят коя държава и как да обработва молбите за убежище на бежанците.

Новите регулации ще заменят действащите и ще променят начина по който ЕС с отнася към мигрантите.

Според новите регулации, всяка страна ще отговаря за предварително определен брой хора, но няма да има задължението да ги приема на територията си.

Страните, които не желаят да приемат мигранти или бежанци, ще могат да помагат на тези, които желаят с екипировка, хора на терен или пари – до 20 хиляди евро на човек.

Реформата също включва и нови гранични процедури, чрез които мигрантите, които няма да останат на територията на съюза ще могат да го напуснат без забавяне поради административни пречки.

Полша и Унгария са против тези регулации и смятат, че лидерите на държавите трябва да разгледат въпроса отново.

„Брюксел се възползва от силата си. Те искат да местят мигранти в Унгария насила. Това е неприемливо. Те искат насила да превърнат Унгария в мигрантска държава.“ написа говорителят на унгарското правителство в Туитър.

Страните в южната част на ЕС отдавна искат повече помощ, за да се справят с мигрантите, които пристигат при тях. По-богатите страни като Германия и Швеция пък са приели огромен брой бежанци, а някои от страните в източна Европа отказват да приемат мигранти-мюсюлмани.

Без да успеят да се споразумеят от 2015 г. насам, страните от ЕС се фокусират върху намаляване броя на мигрантите, които достигат до територията на съюза. Според данните, през 2022 г. 160 хиляди души са получили статут на мигранти или бежанци в ЕС, а 2500 души са загинали или изчезнали, опитвайки се да прекосят морето и да стигнат до Европа.