Батискафът „Титан“ вероятно е разрушен

334
Добави коментар

След като беше издирван в продължение на пет дни, апаратът „Титан“, който се спусна с туристическа цел до останките на потъналия кораб „Титаник“, се счита за разрушен, а петимата пасажери се смятат за мъртви. Най-вероятната причина за трагедията е катастрофална имплозия.

Експедицията започва в неделя, а батискафът губи контакт с плавателния съд, който го подпомага от повърхността около 90 минути след началото, според бреговата охрана на САЩ, след което изчезва. Съдбата му става ясна пет дни по-късно, след международно издирване. Като част от издирването, канадски автоматичен апарат е идентифицирал останки от „Титан“, по които личат следи от имплозия.

При имплозията, обектът не се разрушава и разпръсква навън, както е при експлозия, а се срива навътре към себе си. Причината за разрушението на „Титан“ е имено такава имплозия, възможна поради огромното налягане на голямата дълбочина.

Останките от дълбоководния апарат са на около 4 хиляди метра под водата.

На такава дълбочина налягането е хиляди пъти по-голямо, отколкото на повърхността и поради това и най-малкият проблем в конструкцията на апарата може да предизвика катастрофална имплозия; именно това се счита за причината за трагедията. Пасажерите са платили по 250 хиляди долара, за да се спуснат до потъналия кораб, а смъртта им е настъпила мигновено.