Хиляди мъртви риби изхвърли морето в Тайланд

299
Добави коментар

Хиляди мъртви риби изхвърли морето по продължение на 4-километров плаж в Тайланд. Вероятната причина, според експерти, е свръх цъфтеж на планктони водорасли. Това е естествено явление, при което се изчерпва наличният във водата кислород и организмите в близост може да загинат. Климатичните изменения вероятно са допринесли за процеса.

„Различни естествени феномени, като избелването на коралите или масовия цъфтеж на водорасли се случват в продължение на десетки хиляди години. Днес, глобалното затопляне увеличава интензивността на тези явления, както и тяхната честота.“ казва заместник-деканът на факултета по аквакултури на университета в Касетсарт, Тайланд

Според официални лица, цъфтеж на планктона в тези райони обичайно има веднъж или два пъти годишно. Взети са проби от морската вода, за анализ и оценка.

С увеличаването на температурата на океана, горещите вълни, които засягат различни морски области, стават все по-притеснително явление.

Глобалната средна температура на океана за Април и Май е най-високата измерена за тези месеци, според Британската метео служба. Най-вероятна причина за това е завръщането на феномена Ел Ниньо, който предизвиква затопляне на водата в определени области, а от там влияе и върху целия климат на планетата.

През този месец, мъртви риби са изхвърлени и в Тексас, а експерти предупреждават за цъфтеж на планктон и около британските брегове.

В Южна Калифорния пък, стотици делфини и морски лъвове са изхвърлени на брега поради токсичните вещества, които отделят някои планктонни видове. Това също е нормално явление, но усилено от климатичните изменения.

„Без значение къде се случват морските горещи вълни, те ще бъдат катастрофални за повечето морски екосистеми.“ казва Сара Пъркинс-Киркпатрик, изследовател на климата от университета на Нов Южен Уелс, Австралия.