Гръцките избори: очаква се победа на Мицотакис

286
Добави коментар

В Гърция се провеждат парламентарни избори за втори път за последните 5 седмици. Очаква се победа на консерваторите и втори мандат за бившия премиер Мицотакис.

Партията на Мицотакис, „Нова демокрация“, спечели изборите през май, с 20 пункта преднина, но недостатъчни, за да формират управление, без да се налага да се коалират. Вторите избори се провеждат при различни правила, така че се очаква победителят да вземе повече от половината от 300-те депутатски места.

Изборите се провеждат в сянката на трагедията с мигрантите край южното крайбрежие на Гърция от изминалата седмица. Това е едно от най-лошите подобни събития за последните години и разкрива разделението на партиите по въпроса с миграцията.

Трагедията с мигрантите отклони вниманието от няколко други наболели проблеми в страната, като повишаващата се цена на живота и положението на транспортната система, което доведе до дерайлирането на влак през февруари.

Администрацията на Мицотакис обвини „трафикантите“ за смъртта на мигрантите и благодари на бреговата охрана за спасените 104 души.  Лодката на мигрантите е била следвана през цялото време от бреговата охрана, но според служителите, мигрантите са отказали каквато и да е помощ.

По време на управлението на Ципрас, само за 2015 г.  и 2016 г., повече от милион мигранти са достигнали до гръцките брегове и Европа. Неговата партия се очаква да вземе около 20 % от гласовете.