Необратимите последици от климатичните промени са по-близо, отколкото смятаме

310
Добави коментар

Според ново проучване, е вероятно скоро да достигнем до необратими резки последици от климатичните промени, които ще доведат до колапс на екосистеми.

Проучването е публикувано в сп. Нейчър и открива връзката между идентифицираните необратими събития, които имат потенциала да колабират различни екосистеми и как те се влияят едно от друго. То вероятно ще предизвика разгорещени дискусии, защото макар да сме наясно с връзката между фосилните горива и глобалното затопляне, връзките между т.нар. необратими събития, както и предсказването им, са все още неизследвана територия. Според  последния доклад Междуправителствения панел за климатичните промени, най-близкото такова събитие е в амазонката джунгла и може да се случи най-рано около 2100 г.

Обаче няколко изтъкнати бразилски учени предполагат, че това може да стане много по-скоро. Новото проучване подкрепя този сценарий. Според него, досега при изследванията, фокусът е върху двигателя на тези събития, като климатични изменения или обезлесяване на големи региони. Но когато се комбинира ефекта от множество явления, които дестабилизират екосистемата, като се добавят например замърсяване или промяна във водния режим, може да очакваме колапса на екосистемата по-скоро.

Екипът изследва данни за две езерни и две горски екосистеми, използвайки големи компютърни модели. Те установяват, че около 15 % от колапсите се случват когато се добави нов стресов фактор към вече съществуващите. Обхватът на проучването е малък, но според авторите, то показва, че е нужно да се вземат превантивни мерки на управленско ниво.

„Предишни проучвания на екологичните необратими събития предполагат сериозни социално-икономически разходи от втората половина на 21 век нататък. Нашите открития предполагат, че тези разходи ще трябва да се направят по-скоро.“ казва един от авторите на проучването проф. Джон Диъринг.

„Същата логика е валидна и при обратните процеси.“ добавя той. „Ако се приложи положителен натиск за възстановяване, върху всички елементи, поддържащи баланса, се очаква рязко възстановяване на екосистемата.“