С какви електрически инструменти е добре да разполагаме

345
Добави коментар
Иван Тимов

Ремонтът и подобренията на различни мебели или елементи в дома, независимо дали става дума за стени или предмети, изисква наличието на набор от инструменти с определена функционалност.

Освен че съкращават значително времето, боравенето с тях осигурява по-добра прецизност и качество на изпълнението. Също така, спестяват и разходите за труд, които иначе бихте платили на майстори, особено ако се налага някоя елементарна операция, като завиване на гайки или болтове.

Кои са видовете електрически инструменти, с които е добре да разполагате в дома си?

Видове електрически инструменти за домашна употреба

Наличието на такива уреди ви дава възможност да боравите максимално уверено, когато се налага да ремонтирате или сглобите дадена мебел или друг детайл от вашия интериор. Ето кои са те:

Ударен гайковерт

Ударният гайковерт е електроинструмент, използван за затягане или разхлабване на гайки и болтове. Той функционира чрез създаването на механична енергия при въртенето си, като я използва след натискането на бутона.

Отличава се с това, че лесно премахва гайки и болтове, които са на труднодостъпни места или са завинтени твърде здраво. Използва се не само като домашен уред, но и като помощник при строителна дейност или пък при ремонтирането на автомобили в сервиз.

Електрическа бормашина

Електрическата бормашина е ръчен инструмент, който основно се използва за пробиване на отвори или за завинтване на винтове. Работи чрез завъртане на средло или накрайник за отвертка, при осъществен надолу натиск.

Някои от моделите на пазара притежават регулируеми настройки на скоростта, което позволява да се регулира пробиването на материала. Тяхната поливалентност е причината електрическите бормашини толкова често да намират приложение в строителството, дървообработването и металообработването.

Електрически трион

Електрическите триони са много гъвкави и ефективни приспособления за рязане, използващи електричество за захранване на своите остриета. Има няколко основни разновидности, които включват:

  • циркуляри – този тип пособия са предназначени за оформяне на прави срязвания в материали като дърво или метал. Поради тази причина – често са използвани при обработването на дървесина или при строителна дейност;
  • прободни – те са подходящи за оформяне на извити срязвания и рязане в тесни пространства, през материали като метал или пластмаса;
  • бутални – този вид триони са пригодени да разрушават или режат дърво, метал, пластмаса и други материали. Притежават дълго и тясно острие, което се движи напред и назад.

Сравнени с ръчните триони, електрическите от този тип се отличават с много по-сериозна мощност и функционалност, която позволява на потребителите максимално лесно да извършват необходимите срязвания през конкретен материал. Те притежават огромни предимства, но боравенето с тях трябва да се съблюдава внимателно, защото може да бъдат много опасни. При използването им е препоръчително да се носят очила и ръкавици, споделят експертите от онлайн магазин Итт Шоп.

Топлинни пистолети

Топлинните пистолети са ръчни инструменти, които генерират горещ въздух, който се използва за различни цели. Те обикновено се състоят от нагревателен елемент и вентилатор, който издухва горещия въздух от дюза. Основните дейности, в които това приспособление намира приложение, са отстраняване на боя, размразяване на замръзнали тръби и разхлабване на лепило.

Най-често срещаната разновидност на този тип пособие е електрическата, но има и газови модели. Някои видове се предлагат с опция за регулиране на температурата и въздушния поток. Топлинните пистолети може да ви спестят много физическо усилие и значително да намалят времето, за което се извършва определена дейност. С тях също трябва да се борави с повишено внимание и да се избягва допир до горещата дюза.

Машина за почистване под налягане

Машината за почистване под налягане е един от най-приложимите електрически инструменти в домакинството. Тя се използва за почистване на повърхности и предмети, които не може да бъдат изчистени с обикновен парцал или прахосмукачка. Този уред използва водна струя под високо налягане, която отстранява мръсотията, както и всякакви вредни вещества от повърхностите. Той се състои от маркуч за високо налягане, пръскачка и водна помпа, която създава налягане от свързания източник.

Машината за миене под налягане се използва не само у дома – тя е широко приложима за отстраняването на мръсотия и в промишлени комплекси, както и при почистване на селскостопански машини. Може да варира по отношение на налягането. Някои модели осигуряват стойности от около 3000 psi, което ги прави способни да отстранят и най-упоритите замърсявания.

Ъглошлайф

Ъглошлайфът е универсален инструмент, използван за рязане, шлайфане и полиране на различни материали, включително метал, бетон и камък. Включва двигател и въртящ се диск, който може да се променя, за да бъде максимално подходящ за съответната задача, за която е необходим. Предлага се в голямо разнообразие от различни мощности. Най-честото му приложение е при работа на строителни обекти или металообработка, но е много подходящ и за употреба за различни задачи у дома.

Някои от основните му ползи включват рязане на метални тръби или болтове, отстраняване на ръжда или боя от метални повърхности и изглаждане на бетонни повърхности. С него трябва да се борави по-внимателно, защото е способен да причини неприятни наранявания, ако не се съблюдават правилата за безопасна употреба.

Наред с някои от изброените инструменти, като ъглошлайфи, бормашини и гайковерти, съществуват и други такива като перфораторите и винтовертите, които също е от полза да притежавате в своя дом.

Предизвикателства при боравенето с електрически инструменти

За да може да завършите дадената задача по най-гладкия начин, е добре да спазвате определени препоръки, при боравенето с електрически инструменти:

  • Безопасност

Всеки уред пристига с необходимите ръководства за употреба на дадения продукт, така че ги спазвайте стриктно, за да не се нараните.

  • Избор на правилния инструмент

Ако не разполагате с дадения уред, предназначен за точно определена цел, не се опитвайте да приспособите друг такъв, ако това изрично не е посочено в описанието му. По този начин рискувате да го повредите.

  • Технически ограничения

Не пренебрегвайте ограниченията, посочени от производителя, особено при боравене с уреди, захранвани с електричество.

  • Поддръжка

Грижете се за инструментите и ги почиствайте редовно. Това ще ви осигури не само дълготрайна употреба, но и надеждност при употребата им.

Несъмнено електрическите инструменти са ценен помощник в домашните ремонти, подобряват значително качеството на изпълнение и е голямо удобство да притежавате нужните такива. Всяка изминала година се предлагат нови и усъвършенствани решения. Все пак не пренебрегвайте личната си безопасност и внимателно прочетете инструкциите за работа.