Командирите от Азовстал се прибраха вкъщи

562
Добави коментар

Украинският президент Володимир Зеленски се завърна от посещението си в Турция заедно се петимата командири, които защитаваха Мариупол. Според Русия, това е пряко нарушение на условията на размяна на военнопленници от миналата година.

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков каза, че Анкара е поела ангажимент да задържи командирите в Турция и се оплака, че Москва не е била информирана, че те ще се завърнат в Украйна.

Петимата командири, считани за герои в родината си, водиха защитата на южното пристанище на Мариупол, най-големият украински град, който Русия успя да превземе. Хиляди цивилни бяха убити там по време на три-месечната обсада, а гардът беше почти напълно разрушен.

В събота, президентът Зеленски публикува едноминутно видео с усмихнатите командири, преди всички да се качат на борда на чешкия самолет, който ги отведе у дома.

„Прибираме се от Турция, заедно с нашите герои.“ каза Зеленски.

Той не даде обяснение защо на командирите им е позволено да се завърнат у дома, няма и коментари от турска страна.

Много украинци посрещнаха новината с радост.

Кремъл обаче обвини и Украйна, и Турция в нарушение на споразумението от май миналата година.

„Никой не ни е осведомил за това. Според споразумението, те трябваше да останат на територията на Турция, докато свърши войната.“ каза Песков.

На церемония, заедно с командирите, в град Лвив, Зеленски благодари на Ердоган, че е помогнал да осигури освобождаването на войниците и обеща да върне вкъщи и останалите военнопленници.

Денис Прокопенко, един командирите, каза, че неговите мъже „имат какво да добавят“ в контраофанзивата на украинските сили.

Според анализатори, завръщането на войниците може да влоши отношенията между Турция и Русия. Досега Анкара успяваше да поддържа крехък баланс и помогна да се осъществи безопасния износ на зърно и торове от украинските пристанища.