Как се увеличава населението на света

231
Добави коментар

През последната година, населението на света достигна 8 милиарда души, а Индия вече официално задминава Китай и става страната с най-многобройно население на планетата.

Докато броят хора по света нараства, темпът, с който това се случва, се забавя. По-рано тази година Южна Корея подобри собствения си рекорд по най-ниска очаквана плодовитост, а други страни в Азия, като Япония и Китай, отбелязват най-ниска раждаемост.

През 1955 г., на света са живели 2.8 милиарда души, като само за 70 години, броят хора се увеличава почти тройно. Според прогнозите на ООН, до 2050 г. се очаква популацията да нарасне до 9.7 милиарда.

Дотогава се очаква Нигерия да се превърне в третата по население страна, следвана от САЩ, Пакистан, Индонезия, Бразилия, Демократична Република Конго, Етиопия и Бангладеш.

Населението на една страна се определя от четири фактора: раждания, смъртност, имиграция и емиграция.

Ако броят раждания и имиграции надвишават броя на смъртните случаи и емиграцията, популацията ще расте, а при обратна зависимост – ще намалява.

През 2022 г. са родени почти 134 милиона бебета по целия свят. Това значи, че всеки ден се раждат 367 хиляди деца. Дори да звучи много, това е най-ниският брой на новородени от 2001 г. насам.

Броят смъртни случай нараства от по-малко от 50 милиона през 1990 г., до 58 милиона през 2019 г. По време на пандемията от Ковид-19, смъртните случаи рязко се увеличават и през 2020 г. са 63 милиона, а през 2021 г. – рекордните 69 милиона. През 2022 г. намаляват до 67 милиона.

Крайният резултат е увеличение на населението с 0.8 %.

Африка е континентът с най-бързо растящо население, със страни които достигат ръст от 3 %.

Страните с най-бързо намаляващо население са в Европа и източна Азия. Там правителствата предприемат мерки, за да стимулират раждаемостта.

Намаляващата и застаряваща популация представлява предизвикателство за пазара на труда и икономиката като цяло.

Увеличава се и делът на застаряващото население и се налагат мерки за адаптация на социалните и здравни системи.

Глобалното население се е увеличало осем пъти от началото на 19 век насам, когато на света са живели само един милиард души. Този растеж е свързан с развитието на съвременната медицина и индустриализацията на земеделието.

От 1960 г. насам, за нарастване на населението с 1 милиард са необходими 10-14 години.

Увеличаването на популацията се забавя и вече е под 1 % на година.

На базата на тези данни, се прогнозира, че населението ще достигне 10.4 милиарда души през 2080 г. и ще се запази такова до 2100 г.