10 любопитни психологически факти

333
Добави коментар

Вярно е, че ние хората ме различни и сме свикнали да се възприемаме като индивудиалности. Вярно е обаче, че на едно ниво все пак ние доста си приличаме в своите възприятия, реакции, страхове и навици.

Вижте 10 психологически факта, които важат за почти всеки от нас.

1. Храната, направена от някой друг, е по-вкусна от собствената ви храна, въпреки същата рецепта

Проучване установи, че приготвянето на храна изисква да стоите около нея толкова дълго, че накрая я намирате по-малко привлекателна, когато стане време да я консумирате.

2. Склонни сте да вярвате само в това, което искате да повярвате

Човешкият мозък също е в плен на „пристрастието към потвърждението“, което кара хората да приемат само фактите, които да потвърдават само това, в което вече вярват.

3. Мисленето на друг език прави решението ви да звучи по-рационално

Вие сте склонни да бъдете по-малко проницателни когато мислите на родния си език. С други думи, езикът, който използвате, влияе върху вашите решения.

4. Прекалено строгото правило би ви накарало да го нарушавате повече

Това е феномена на „реактивно съпротивление“, който влияе върху възприемането на правилата от хората. Ако някое правило е твърде строго, ние сме склонни буквално да желаем да го нарушим.

5. Наличието на план Б би направило план А по-малко вероятно да работи

Университетът на Пенсилвания е провел серия от експерименти, които разкриват, че доброволците, които са подготвили резервен план, преди да започнат задача, са се справили по-зле от тези, които не са го направили. Изглежда липсата на резервен план засилва мотивацията.

6. Страхът е наистина приятно чувство, ако не сте наистина в опасност

Има хора, които обичат страшни филми, има и такива, които не обичат и разликата може да е в хормоните им. Такива дейности ви дават адреналин, допамин и ендорфини от реакция на борба или бягство.

Мозъкът ви обаче знае, че не сте в реална опасност, но въпреки това получавате естествено високо ниво на съврзаните със страха хормони и това по някакъв начин кара много от хората да се чувстват добре.

7. Склонни сте да се грижите повече за един човек, отколкото за много

Друго проучване от Университета в Пенсилвания, това проучване съобщава на група на група хора за гладуващо момиченце, а на друга група за гладуващи милиони. На трета група са представени и двете ситуации. Резултатите показват, че хората, които са чули за момиченцето, са дарили повече от два пъти повече, отколкото когато осведомените за статистиката с милиони гладуващи.

Психолозите смятат, че въпреки че с готовност бихте помогнали на човек, но когато проблемът изглежда твърде голям, ние често не предприемаме действие, защото ситуацията изглежда безнадеждна.

8. Бихте предпочели да очаквате нещо лошо, отколкото да не знаете какво да очаквате

Изследователи са открили, че нещо негативно, което предстои да се случи, е по-малко стресиращо за разбиране, отколкото да не знаем как ще свършат нещата. Предсказващата последствията част от мозъка ви става по-активна, когато нямате представа какво да очаквате.

9. Околните влияят на представянето ни

Хората са склонни да се справят по-добре с прости или добре научени задачи, когато са в присъствието на други. Обратното важи за сложните или непознати задачи – може да се справят по-зле, поради повишено самосъзнание и страх от оценка.

10. Ако сте благодарни, ще бъдете по-щастливи

Хората, които често се замислят за какво в своя живот са благодарни, са по-склонни да са щастливи. Обратно – хората, които имат навик да се ошплакват, са по-нещастни.