Горещата вълна, обхванала южна Европа, продължава

219
Добави коментар

Горещата вълна в южна Европа продължава и в следващите дни, с потенциални рекордни температури.

Очаква се температурата да надмине 44 градуса в части от Испания, Франция, Хърватия,  Гърция и Турция.

В отделни области в Италия температурите ще достигнат дори 48 градуса, което може да се окаже най-високата температура, измервана някога в Европа.

След като „Коперник“ обяви миналия месец за най-горещият юни в историята, Световната метеорологична организация предупреди, че екстремните явления, резултат от климатичните изменения, към които се отнасят и горещите вълни „за съжаление се превръщат в новото нормално.“

Интензивните горещи вълни са естествено явление, но според изследователи, поради климатичните изменения те зачестяват в глобален мащаб и стават по-интензивни и продължителни.

Италианското метеорологично общество нарича тази гореща вълна „Цербер“, на триглавото чудовище от дантевия „Ад“. Очаква се тя да донесе още екстремни условия в следващите дни.

След отминаването на „Цербер“, ще настъпи нова гореща вълна, която отново ще повиши температурите до 43-47 градуса.

Тези горещини не са само в Европа. Това лято температурни рекорди са отчетени навсякъде по света – Канада, САЩ, Индия, Китай.

Температурата на морската повърхност също достига рекордно високи нива, а антарктическият лед бележи най-ниското си ниво в историята.

Явлението Ел Ниньо също допринася за повишаване на температурите – с около 0.2 градуса. Това може да звучи нищожно малко, но заедно с ефектите на глобалното затопляне, днес светът се доближава до затоплянето с 1.5 градуса – прагът, който се стремим да не достигаме.

Според данните, сме преживели най-горещата седмица от 125 хиляди години насам, а през миналата година над 60 хиляди души в Европа са загубили живота си поради горещините.

Властите съветват да не се подценява горещината, защото подобни темепратури могат да повлияят дори на най-здравите и издръжливи хора. Избягвайте престой навън между 11 и 17 часа, носете шапка и леки дрехи, които позволяват охлаждане на тялото. Пийте повече вода, а ако позлвате климатик, стремете се вътрешната темепратура да е колкото се може по-близка до външната, за да избегнете излишен стрес за организма. Не яжте тежки храни, а ако чувствате отпадналост или нерзположение, не се колебайте да потърсите медиицнска помощ.