Как да защитим децата си от наркотиците?

422
Добави коментар

Превенцията на наркотичната зависимост е винаги актуална тема. Естествено темата е много обширна, но все пак има няколко стратегии, с които е добре всеки родител да бъде запознат поне като една основа оправна точка в неговата грижа по отношение на неговата роля в превенцията изобщо на зависимостите. Нека видим кои са те.

Открит диалог

Най-често родителските притеснения започват с началото на пубертета, но превенцията не бива да започва тогава, а много по-рано. От изключително значение да имате вече изградена добра връзка на доверие и подкрепа с детето. То разбира се ще се бунтува и ще оспорва авторитета ви, но това не означава, че сте изгубили близостта си, макар да изглежда така.

Първата стратегия е именно изграждането на стабилна връзка между родител и дете, която ще позволи открито, често общуване и споделяне по всички теми, включително и за наркотиците и алкохола. От родителя зависи да я запази здрава и през пубертета като не проявява осъдителност, а уважение, като изслушва детето и уважава неговите избори, стига те да не застрашават здравето и безопасността му. В такова общуване е по-лесно родителя за запознае детето с всички рискове, свързани с употребата на наркотици и алкохол.

Стимулирайте интересите на детето

Колкото повече занимания има детето, толкова по-малко вероятно е да се пристрасти към наркотици. Хобита, спортове, курсове – те не само запълват времето, но и дават изява на детето, различни социални стимули и самочувствие, а това действа превантивно по отношение на зависимостите.

Свобода

Твърде строгия контрол често има точно обратния ефект. Тийнеджърите експериментират и донякъде родителя трябва да даде свобода за това, но все пак в някакви граници и то след като е изразил мнението си. Например, не забранявайте категорично на детето да пие алкохол, но може да му кажете, че човек може да се забавлява и без да пие, освен това употребата на алкохол или наркотици крие много рискове.

Самостоятелност

Възпитавайте детето си в самостоятелност. Не го ограничавайте излишно, не го защитавайте прекомерно, стимулирайте го да се справя сам и като цяло се опитайте да не бъдете тревожен тип родител, а напротив. Вдъхвате му смелост, не го критикувайте прекалено когато греши, не го унижавайте.

Подкрепа

Превенцията на зависимостите не е задача само на родителя. Учители, възпитатели, общество, приятели, социална среда – всичко има значение и роля в процеса на превенция или пристрастяване. Старайте се да сте запознати с хората, с които общува детето ви, но също така и да искате съдействие от тях, ако прецените, че се нуждаете от помощ.

Бъдете информирани

Бъдете добре запознати с различните видове наркотици, с ефекта и с рисковете от употребата им. Също така и по отношение на алкохола. Той е не по-малко опасен, на практика и той е наркотик, само че легализиран.

Пример

Най-важната част от превенцията е родителският пример. Никога не забравяйте, че децата се учат от действията ни, от моделите ни на поведение, а не от думите ни. Ако искате детето ви да не пие, пуши, да не употребя наркотици, да не лъже и да води здравословен начин на живот, бъдете пример за това. Така и вашите думи ще имат сила и няма да бъдете обвинени в лицемерие.