САЩ и Китай възобновяват преговорите за климата

284
Добави коментар

САЩ и Китай започват отново преговори по политиката за климатичните изменения.

Страните с най-големите емисии на парникови газове в света ще работят за сътрудничество в сферата, което беше оставено на заден план поради търговски спорове, обвинения в шпионаж и напрежение, свързано с военни действия.

В Китай пристига Джон Кери, специален пратеник на САЩ по темата за климатичните изменения, който ще проведе редица срещи с китайския си колега Си Женуа. Разговорите ще се фокусират върху проблеми като намаляването на метановите емисии, ограничаване на използването на въглища, прекратяване на обезлесяването и помощи за по-бедни страни в борбата с климатичните изменения.

Двамата дипломати вероятно ще обсъждат и митата, които САЩ налага върху китайския внос на соларни панели и части за акумулаторни батерии.

„Не бих разчитал на някакъв пробив, но се надявам срешите да възстановят нормалните отношения между страните.“ заявява Дейвид Съндало, директор на програмата за двустранно сътрудничество към центъра по Глобална енергийна политика.

„Това, което се опитваме да постегнем е да установим стабилност в отношенията ни.“ смята Кери.

Републиканците обвиняват администрацията на Байдън, че прекалено „мека“  с Пекин по отношение на климатичните цели. Според тях, Китай продължава да увеличава вредните емисии, докато САЩ предприема скъпоструващи мерки, за да ги намали.

Кери е третият американски дипломат, който посещава Китай тази година, с цел възстановяване на стабилни двустранни отношения.

Двете страни би трябвало да могат да си сътрудничат относно политиките по климата, въпреки несъгласието им по други въпроси, смятат природозащитници.

Предишни такива разговори между САЩ и Китай са допринесли много за въвеждането на работещи политики по климата, включително и поставят основите на Парижкото споразумение от 2015 г.

Напрежението между двете страни се засилва още от времето на Тръмп, когато се въвеждат мита за различни китайски стоки, а след посещението на Нанси Пелоси в Тайван, за който Китай претендира, че е Китайска територия, диалогът по темата за климата се затрудни още повече.

САЩ цели да стимулира собственото си производство на стоки, свързани с чиста енергия. Китай, въпреки че е лидер в света по въвеждане на нови зелени мощности, увеличава използването и на въглища.

Малко вероятно е Китай да се откаже от въглищата си, както е и малко вероятно САЩ да променят политиката си за митата, смятат анализатори.

Двустранните преговори и сътрудничество между страните с най-големите икономики в света са важни за бъдещите глобални политики относно климата.