Домашното насилие: причини, превенция и психиката на насилника

581
Добави коментар

Домашното насилие е тревожен и широко разпространен проблем, който засяга хора и семейства по целия свят. След особено бруталния случай на 18-годишното момиче, което беше буквално накълцано с макетен нож в Стара Загора, темата отново е гореща.

Домашното насилие обхваща набор от злоупотреби, включително физическо, емоционално, психологическо и икономическо насилие. Разбирането на първопричините за домашното насилие, както и на психиката на насилника, е от решаващо значение за разработването на ефективни стратегии за превенция и подкрепата на оцелелите в тяхното пътуване към изцеление.

Причини за домашното насилие

Травма от детството

Много насилници са преживели насилие или са били свидетели на него по време на годините си на формиране. Детска травма, пренебрегване или излагане на насилие може да доведе до развитие на нездравословни механизми за справяне, които се проявяват в злоупотреба по-късно в живота.

Заучено поведение

Някои хора се учат на насилствено поведение от своите семейства или общности, възприемайки го като средство за упражняване на контрол или господство над другите.

Злоупотреба с вещества

Злоупотребата с алкохол и наркотици може да намали задръжките и да допринесе за агресивно поведение, увеличавайки вероятността от инциденти с домашно насилие.

Власт и контрол

Домашното насилие често се върти около желанието на насилника да упражнява власт и контрол над своя партньор или членове на семейството. Чувството за неадекватност или несигурност може да ги накара да използват насилие като средство за утвърждаване на господство.

Културни и социални норми

Обществените норми, които увековечават неравенството между половете, традиционните възгледи за мъжественост и патриархат, могат да играят роля в увековечаването на домашното насилие.

Проблеми с психичното здраве

Някои насилници може да се борят с психични разстройства, като разстройства на личността или проблеми с управлението на гнева, което може да допринесе за техните склонности към насилие.

Превенция на домашното насилие

Кампаниите за осведомяване на обществеността, които подчертават последиците от домашното насилие и насърчават здрави взаимоотношения, могат да помогнат за промяна на нагласите и поведението. Идентифицирането и справянето с травма от детството или злоупотреба при млади хора може да предотврати продължаването на цикъла на насилие в зряла възраст.

Необходимо е оцелелите да говорят за проблема и да потърсят помощ. Това им дава възможност да се освободят от насилствени връзки и да създадат подкрепяща общност.

Прилагането на закони, които защитават жертвите на домашно насилие, може да действа като възпиращо средство и да осигури предпазна мрежа за оцелелите. Съществуват и специализирани програми, които работят с мъже насилници, като им помагат да се изправят срещу насилственото си поведение и да разработят по-здравословни стратегии за справяне, са показали обещание за намаляване на рецидивизма.

Психиката на насилника

Разбирането на психологическите аспекти на насилниците може да хвърли светлина върху техните мотивации и да улесни по-ефективните стратегии за превенция и интервенция:

Насилниците често таят дълбоко вкоренени чувства на неадекватност, което ги кара да упражняват власт над другите, за да компенсират своята несигурност. Те също така може да се чувстват безсилни по отношение на собствения си живот и да прибягват до контролиране на другите като средство за усещане за контрол.

Някои насилници вярват, че имат право да упражняват власт и контрол над своите партньори, често произтичащи от вкоренени обществени вярвания или минал опит.

Решенията са сложни и трябва да обхващат цялото общество в много негови пластове. В същото време отговорността е на всеки един отделен човек – да не упражнява насилие, да сигнализира за такова и да не търпи такова в живота си.