Интересни факти за човешката самота

385
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

От 40 до 60 процента от хората се чувстват самотни в даден момент от живота си, така че не сте сами, когато се чувствате сами. Запознайте се с някои интересни факти за самотата.

Женените хора са по-самотни от нежените 

Според едно проучване за самотата женените хора имат около 60% вероятност да се чувстват самотни. Особено когато става въпрос за по-възрастни семейни двойки.

Това изглежда контраинтуитивно. Човек би си помислил, че наличието на партньор в живота ще намали чувството на самота, но изглежда само наличието на някой не означава, че няма да се чувствате самотни. Самотата не зависи от броя на приятелите. Всичко зависи от това как чувствате стойността на вашите взаимоотношения.

Самота и професия

Проучване в Харвард заключава, че да си адвокат е най-самотната професия, следвана плътно от учени и инженери. Изглежда, че тези страхотни и доходоносни професии също изискват много време да бъдете изолирани от другите и по тази причина не са най-добрите кариери за тези, които страдат от самота и депресия.

Фактори, които имат значение за самотата

Много фактори в личния ви живот влияят на самотата, включително:

  • количеството хора, които познавате;
  • интензивността на вашите взаимоотношения;
  • имате ли или не деца;
  • религиозни вярвания;
  • хобита;
  • личен характер.

Какви са основните причини да се чувствате самотни?

Самотата не означава да си сам. Всеки интроверт може да ви каже, че е абсолютно възможно да бъдете щастливи, дори когато сте сами.Самотата е състояние на ума. Хората стават самотни, защото жадуват за човешки контакт, но тяхното мислене ги оставя неспособни да се свържат с хората около тях.Хората, които са самотни, се чувстват изолирани. Те може да са в тълпа от хора, но чувстват, че не могат да се свържат с другите.

Как самотата се отразява на здравето ви?

Самотата има определено въздействие върху здравето и благосъстоянието. Увеличава стреса, кара ви да не искате да правите нищо и ви насърчава да преяждате и да вземате лоши житейски решения. Всички тези малки резултати се натрупват и водят до сериозни здравословни проблеми.

Самотата увеличава вероятността от заболявания като високо кръвно налягане, алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и дори някои форми на рак.

Социални медии и самота

Една от най-новите форми на връзка (и изолация) са социалните медии. Те ви дават възможност да се свързвате с хора независимо от разстоянието, но могат и да са като бариера за създаване на истински връзки с хора в реалния свят.

Отрицателните ефекти от изолацията могат да бъдат особено сериозни, когато става дума за юноши и социални медии. Според проучване от 2018 г. почти всяка голяма социална медийна платформа има отрицателно въздействие върху психологическото благополучие на подрастващите.

Няма нищо лошо в социалните медии, но прекомерното им използване или използването им само за безсмислени взаимодействия може да увеличи самотата.

Как  да преодолеете самотата?

Стъпки за действие, за да спрете да се чувствате самотни:

  1. Помогнете на някой друг.
  2. Вземете си домашен любимец.
  3. Говорете за работата си с другите.
  4. Не чакайте някой друг да се обади или да изпрати имейл –  се свържете вие с него.
  5. Заговаряйте хората.
  6. Свържете се с някой друг, който е самотен.
  7. Посетете нови места.
  8. Станте доброволец.
  9. Правете комплименти на другите.
  10. Занимавайте се със спорт / запишете се на фитнес.
  11. Говорете със съседите си.
  12. Посещавайте събития след работа.
  13. Заведете кучето си на плаж/парк/езеро.
  14. Не работете толкова усилено, че да пренебрегнете личния си живот.
  15. Запишете се на курс по готварство, изкуство или на някакъв клуб.