Университетите в Афганистан изразиха готовност да приемат отново жени

317
Добави коментар
Галя Георгиева
Галя Георгиева

Афганистанските университети могат да примет отново жени студентки, като се очаква ръководителят на талибаните да се произнесат по този въпрос. Припомняме, че през месец декември талибаните наложиха забрана на всички жени да учат в университети и това предизвика вълна от недоволство в световен мащаб.

Момичетата получиха забрана да посещават учебно заведение след шести клас много скоро, след като талибаните отново дойдоха на власт. Това се случи през 2021 година.

Министърът на образованието в страната обяви, че подобна забрана е нужна, за да бъде предотвратено смесването на мъже и жени на едно място и поради факта, че част от предметите в училище нарушават исляма. Наложената забрана от лидера на талибаните Хибатула Ахундзада все още важи. От своя страна университетите са готови да приемат жени, когато заповедта бъде отменена, но към момента не е ясно дали или кога ще се случи това.

Властите определиха забраната като нещо временно и тя ще продължи до момента, в който се открият подходящи решения за наличните проблеми около половите различия, учебния материал, както и облеклото, което се носи в училище.