Топ 5 анимационни филми на всички времена

729
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Анимационните филми са обичани от всички. Съвременните продукции са харесвани от малки и големи, а жанра си е направо цяло култура. Чуди ли сте се някога кои са 5-те най-гледани анимационни филма на всички времена? Запознайте се с този прочут топ 5!

Цар Лъв (1994)

Вечната класика на Дисни, „Цар Лъв“, разказва историята на Симба, младо лъвче, което трябва да си върне полагащото му се място на крал след трагичната загуба на баща му. Изпълнен с незабравими герои и запомнящи се песни, този филм завладява поколения с темите си за семейството, отговорността и кръговрата на живота.

Замръзналото кралство (2013)

„Замръзналото кралство“ се превърна в световна сензация, запознавайки публиката с историята на две кралски сестри, Елза и Анна, в измисленото кралство Арендел. С овластяващото си послание за самоприемане и силата на любовта, заедно с моменталната хитова песен „Let It Go“, популярността на филма скочи, превръщайки го в един от най-касовите анимационни филми.

Играта на играчките 3 (2010)

Третата част от революционната поредица „Играта на играчките“ на Pixar, „Играта на играчките 3“, докосна сърцата, тъй като любимите играчки на Анди са изправени пред несигурно бъдеще, когато той се подготвя за колеж. Изследвайки темите за приятелството, лоялността и неизбежността на промяната, филмът резонира сред публиката от всички възрасти и се превърна в боксофис гигант.

Търсенето на Немо (2003)

Подводното приключение на Pixar „Търсенето на Немо“ проследява пътуването на Марлин, риба клоун, докато пресича необятния океан, за да намери сина си Немо, който е бил заловен от водолаз и поставен в аквариум. Стоплящата сърцата история баща-син на филма, съчетана с нейното визуално зашеметяващо изобразяване на морския живот, го превърнаха в незабавен хит.

Шрек 2 (2004)

Втората част от поредицата „Шрек“, „Шрек 2,“ продължи веселите и сатирични приключения на симпатичното чудовище Шрек, съпругата му Фиона и техните спътници. Този филм изкусно преплита пародии на приказки, препратки към поп културата и прочувствени моменти, спечелвайки си широко признание и затвърждавайки мястото си като един от най-касовите анимационни филми.

Тези пет филма завладяха сърцата на публиката по света със своите завладяващи истории, близки герои и въздействащи послания. Освен това те напълниха кино салоните, генерирайки забележителни приходи на своите създатели.

В топ 10 можете да видите ощеМиньоните (2015), Зоотрополис (2016) и Замръзналото кралство II (2019) и други шедьоври на съвременното кино.

Ако обърнем поглед към българската анимация, един от най-популярните български анимационни филми е „Златната ябълка“. Издаден през 1979 г., това е класическа стоп-моушън анимация, режисирана от Тед Петров. Филмът е базиран на българска народна приказка и е известен със своя очарователен визуален стил и разказ.

Абсолютна класика са също „Тримата глупаци“ – поредицата се състои от 11 късометражни филма, произведени между 1970 и 1990 година. Автори на сценариите са Доньо Донев, Анастас Павлов, Георги Чавдаров, Димо Боляров.