Открит е череп на неизвестен досега човек

292
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Международен екип от изследователи описва фосил на череп на човек, живял преди 300 000 години, какъвто досега не е откриван. Тогава започва епохата Плеистоцен, важна за еволюцията на човешкото семейство.

Новият представител не прилича на Неандерталец или Денисов човек – двата изчезнали клона на семейството, към което принадлежи и съвременният човек или Homo sapiens, така че може би ще трябва да обновим човешкото еволюционно дърво.

Откритието се състои от долна челюст, череп и кости от краката на 12-13 годишен индивид. Новият човек засега е наречен HLD 6 , а фосилите са открити в област в Китай още през 2019 г. От тогава насам, експерти не успяват да позиционират костите никъде в известното ни родословие. Лицето на HLD 6 прилича на съвременния човек, който се отделя от Homo erectus преди около 750 хиляди години, но липсващата брадичка го доближава повече до Денисовия човек, който се отделя от Неандерталците преди около 400 хиляди години.

HLD 6 вероятно е хибрид между клоновете, които са свързани със съвременния човек.

В Китай са откривани много фосили на хора, които не могат лесно да се поставят в някои от познатите клонове. Досега те са обяснявани като междинни вариации в еволюционния път от Homo erectus до Homo sapiens.

Все повече открития обаче показват, че съществуват повече клонове на семейството, които са се отделили по различно време и приличат по някои признаци на съвременните хора.

Генетични изследвания потвърждават, че съществува и четвърти клон в семейството, но досега не са открити категорични фосилни доказателства.

Homo sapiens се появяват в Китай преди около 120 хиляди години, така че това са най-ранните фосилни останки на човек, открити в Азия, при които има смесване на характеристики на два познати клона и то преди развитието на съвременния човек.

Нужни са още изследвания, за да може да се установи къде на еволюционното дърво се намира новия човек и каква е връзката му с вече познатите ни представители.