Как да се избавите от токсичните хора в живота си?

349
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

През целия си живот ще срещате токсични хора. Независимо дали става въпрос за песимистичен член на семейството, приятел, който не уважава времето ви, или манипулативен шеф, това е просто неизбежно. Въпреки че това може да изглежда само като неудобство, истината е, че този тип хора могат да бъдат опасни за вашето здраве и благополучие.

Като за начало, те могат да изядат много от времето и енергията ви. Например, когато се приберете от работа, може да прекарате остатъка от вечерта, оплаквайки се на партньора си от токсичен колега, което може да натовари връзката ви.

Токсичните хора носят повече стрес в живота ви, но как да ги разпознаем със сигурност?

Обърнете внимание на следните предупредителни знаци от тяхна страна:

  • самовглъбеност или егоцентричност;
  • манипулация и друго емоционално насилие;
  • нечестност и измама;
  • затруднено предлагане на състрадание към другите;
  • склонност към създаване на драма или конфликт.

Как да премахнете токсичните хора от живота си?

Ето 6 гарантирано успешни начина:

1. Кажете им как се чувствате

Направете това заради себе си. Ако искате да скъсате връзката, уведомете ги спокойно и не падайте на тяхното ниво, ако отвърнат на удара. Ако ще чувствате по-удобно, може да направите това на обществено място.

2. Дистанцирайте се

Ако не искате да прекратите отношенията си, особено ако токсичният човек е член на семейството, опитайте се да спазвате дистанция. Например спрете да го следвате в социалните медии, виждайте само веднъж или два пъти годишно. Ако въпросният човек ви търси, отказвайте среща любезно под някакъв предлог.

3. Поставете ясни граници

Бъдете ясни с намеренията си и поддържайте границите, които сте установили. Токсичните хора ще използват всяка ваша слабост, за да се промъкнат обратно в живота ви. Ако сте си казали, че няма да отговаряте на техните съобщения, недейте. Блокирайте номера им и ги блокирайте във всички социални медии.

4. Не се чувствайте длъжни

Дори и да отстоявате позициите си, токсичните хора често намират начин да ви върнат обратно. Може би ще ви се обадят, защото имат даден проблем и се нуждаят от вас. Има голям шанс това да е просто трик, за да ви изманипулират. Останете непреклонни и не попадайте в този капан. Не се чувствайте длъжни да ги спасявате и не изпитвайте вина, когато им откажете желаното – няма логични основания за това.

Не забравяйте, че не е ваша отговорност винаги да бъдете тяхното рамо, на което да плачат. Ако наистина се нуждаят от нещо, насочете ги към подходящите ресурси.

5. Прекарвайте повече време с позитивни хора

Вместо да харчите времето и енергията си за токсични хора, прекарвайте повече време с хора, които са позитивни и подкрепящи. Накратко, те трябва да ви приемат такъв, какъвто сте, и да ви карат да се чувствате добре със себе си. Най-важното е, че те трябва да са хора, с които наистина обичате да прекарвате времето си.

6. Говорете с някого

Макар че реално живота става по-лесен щом се отървете от токсичните хора в него, това не означава, че в някои от случаите няма да поскърбите от тези раздели. Ние сме хора, а не роботи. Поговорете с някой за това – приятел или потърсете професионална психична помощ. Често след връзка с токсичен човек, такава е необходима за преодоляване на травмите.

6. Прощавайте, но не забравяйте

Прошката означава да се откажеш и да продължиш живота си. Това не означава, че одобрявате поведението или забравяте как ви е повлияло в миналото. Това не означава, че им давате още един шанс. Просто продължете напред.