Талибаните отбелязват две години откакто поеха властта

700
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Талибаните отбелязват втората годишнина от завръщането си на власт и празнуват превземането на Кабул и установяването на управление според Ислямската система.

След 20 години война и присъствие на водени от САЩ чужди части в страната, на 15 август 2021 г. подкрепяния от САЩ президент Ашраф Гани напуска Афганистан, а Кабул е превзет от Талибаните.

„На втората годишнина от завладяването на Кабул, искаме да поздравим свещената нация на Афганистан и да благодарим на Всемогъщия Аллах за тази велика победа.“ казва говорителят на Талибаните в изявление.

Афганистан се радва на мир, какъвто не е имало десетилетия, но според ООН, десетки цивилни са нападани, а някои твърдят, че за това са отговорни Талибаните.

За много жени, които имаха права и свободи през последните 20 години, промяната е негативна.

„ Изминаха две години откакто Талибаните поеха властта в Афганистан. Две години, които преобърнаха живота и бъдещето на жените и момичетата.“ казва Амина Мохамед, заместник генерален секретар на ООН.

В изявлението на Талибаните не се коментира продължаващият проблем с образованието на жените, които нямат право да ходят на училище след 12-годишна възраст.

За много западни правителства тази забрана е сериозна пречка пред признаването на Талибанската власт.

На жените вече им е забранено да посещават паркове, да работят в салони за красота или да пътуват сами. Журналистиката, която процъфтяваше по време на подкрепяното от Запада управление също е потисната. Задържането на служители на медии и активисти за граждански права, включително и такива за образование, предизвиква реакции сред организациите за опазване на човешките права.

Талибаните не коментират в детайли тези проблеми, но казват, че силите за сигурност разследват дейности, които считат за подозрителни и търсят обяснения.

Положително е, че корупцията намалява значително, а има и сигнали, че Талибаните въвеждат редица забрани, свързани с наркотиците. Афганистан беше един от основните световни производители на опиум, а сега драстично е намаляло отглеждането на опиумен мак.

Талибаните се надяват, че прогресът ще доведе до международно признание на властта им и премахване на санкциите срещу тях, което ще помогне за освобождаването на 7 милиарда долара замразени активи.

Според ООН, намаляват  работните места в страната, БВП се свива, а повече от две трети от населението има нужда от хуманитарни помощи, за да оцелее.