СЗО наблюдава внимателно Ерис, новият вариант на Ковид-19

504
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Световната здравна организация наблюдава внимателно новият Ковид-19 вариант – EG.5, който сега циркулира в САЩ. Според експерти той представлява по-малка заплаха за публичното здраве от предишни варианти. EG.5 е част от вариантите от линията на Омикрон.

Ерис, както е наречен последният установен вариант е най-разпространен в САЩ, но е открит в Китай, Южна Корея, Япония и Канада, както и в редица други страни.

Факторите, от които зависи разпространението на един вариант в даден регион са свързани с имунитета на популацията, времето от последната вълна, нивото на ваксинация и предстоящия студен сезон. Друг фактор е генетичната прилика на варианта с предходни установени. Колкото по-различен е, толкова по-трудно ще се открие и пребори от имунната система.

„Общо събраните доказателства предполагат, че EG.5 носи допълнителни здравни рискове, съпоставими с тези от Омикрон и неговите производни.“ се казва в оценката на СЗО. Нужно е да се извършат още оценки на вероятните рискове.

Ковид-19 е причина за смъртта на 6.9 милиона души в глобален мащаб, с повече от 768 милиона потвърдени случаи откакто се появи за първи път. СЗО определи разпространението му като пандемия през март 2020 г., а през май тази година промени статута и обяви формален край на глобалната извънредна ситуация.

Мария Ван Кърхов, един от водещите специалисти, работещи по Ковид-19 в СЗО казва, че EG.5 се предава по-лесно, но е по-лек от другите подварианти на Омикрон и засега няма данни за по-тежко протичане.

Според Генералният директор на СЗО, Тедрос Гебрейесус много държави не докладват на СЗО данните за заболелите от Ковид-19. Според наличните данни, само 11 % от хоспитализациите и приетите пациенти в интензивни отделения са случаи, свързани в коронавируса.

Във връзка с намалението на докладите, СЗО издаде препоръки, в които призовава страните да продължат да докладват данните за вируса, особено тези за смъртността и заболеваемостта, както и да не спират да предлагат ваксинации.

Ван Кърхов смята, че липсата на данни от много държави пречи на усилията да се намали разпространението на вируса.

„Преди година бяхме в много по-добра позиция да предполагаме и реагираме ефективно. Сега тези способности намаляват.“ казва тя.