5 съвета как да бъдете добри родители

350
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Добрият родител е този, който се стреми да взема решения в най-добрия интерес на детето. Дали си страхотен родител се определя не само от действията, но и от намеренията за да тях. Не е нужно, а не е възможно да бъдете перфектни родители. По същия начин няма и перфектни деца. Ето защо е важно да имаме реалистични очаквания както към себе си, така към наследниците си.

Да си родител не е лесно и на практика е нещо, което се учи цял живот. Ето 5 съвета, които ще ви дадат едно добро начало.

Бъдете пример

Това е най-важният съвет от всички! Децата се учат от поведението, а не от думите ни. Те се учат имитирайки. Бъдете такива, каквито бихте искали да бъдат вашите деца. Това се крие зад поговорката, че е възпитанието на едно дете започва преди раждането му. То започва от нашето лично възпитание – не може да дадем нещо, което не притежаваме.

Подбирайте и останалите примери, които детето вижда в своето обкръжение. Те също му влияят. Подбирайте добре първите му приятели, учителите му, с кого събирате детето през свободното ви време – всички тези хора оставят своя отпечатък върху впечатлителната детска душа.

От най-съществено значение е разбира се двамата родителя да се обичат и да имат добри взаимоотношения.

Изразявайте любовта си

Любовта не може да разглези детето ви, както се тревожат някои. Да обичаш детето си не означава да не му поставяш граници. Не бъркайте двете неща.

Прегръщайте детето, радвайте му се, целувайте го, поддържайте физически контакт с него, показвайте му своята подкрепа и любов през цялото време. Децата имат нужда от любов за да съзряват емоционално, както имат нужда от храна за да растат физически.

Всекидневно отделяйте време, в което вниманието ви да е изцяло за вашето мъниче. Така ще отгледате един уверен възрастен, способен на свой ред да дарява любов.

Общувайте с детето си

Децата разбират и усещат всичко от съвсем малки. Говорете на детето, споделяйте се с него и стимулирайте го и то да споделя и да разговаря с вас. Позитивната и дълбока връзка с детето започва началото си от самото раждане. Не може да се установи изведнъж, когато детето е да речем на 11 години и вече навлиза в пубертета. Тогава е твърде късно.

Играйте се детето си – това е най-пълноценният начин на общуване в по-ранното детство. Също така играта е чудесен начин и да научите, да възпитате детето си на много неща – да не се страхува от зъболекаря, да споделя играчките си, да помага на другите и т.н. Границите са само вашето въображение.

Безопасност

Макар че родителите се притесняват по-често за другите страни на родителството, уверете се първо, че сте се погрижили за базисните неща. Осигурете безопасност на детето си у дома, в колата и навсякъде, където то пребивава. Все пак се старайте да не бъдете прекалено тревожни, а по-скоро след като сте се погрижили за всичко, предайте на детето си това усещане за сигурност и спокойствие. Прекалено тревожните родители  често влияят негативно на децата си и те започват да възприемат света като едно опасно място, където може да пострадаш от всичко и всеки.

Бъдете щастливи

Щастливите и удовлетворени от себе си и от живота си хора, са най-добрите родители. Те има баланс в себе си, дават необходимата свобода на децата си и чрез опита си им предават радостта от живота. Какво е по-важно от това?