Забрана за транс жени в шаха

358
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Международната федерация по шах (FIDE) обяви временна забрана за участие на транс жени в състезания за жени.
От Федерацията казват, че всеки индивидуален случай ще бъде разглеждан отделно, а окончателното решение може да бъде взето за около две години.

Забрана е критикувана от някои играчи и аматьори, а критиките се основават на естеството на шаха като спорт. Много спортни организации вече изработват и прилагат политики относно транс атлети, но шахът не включва конкуренция, свързана с физическа активност.

От Федерацията смятат, че има нужда от още анализи, за да се вземе правилно решение, затова и прилагат тази временна забрана.
„Законодателството спрямо транссексуалността се развива бързо в много страни, а редица спортове приемат свои политики.“ казват те.

„Ще следим развитието и ще преценим как да прилагаме политиките към света на шаха. Две години е обхватът, който изглежда разумен за анализ на казуса.“

Транс хора могат все пак да участват в отворени турнири.

Йоша Иглесиас, транс жена и професионален шахматист, член на Федерацията, казва, че тази политика ще нанесе „ненужна вреда“ на транс играчите и жените.

Гросмайсторът и двукратен шампион за САЩ , Дженифър Шахаде, също критикува забраната.
„Очевидно е, че не са се консултирали с транс играчи, когато са я формирали…призовавам FIDE да отмени това решение и да започне отначало с по-добри консултанти.“ казва тя.

FIDE смята да отмени титлите, спечелени от транс мъже, докато още са били жени.
Според препоръките на Международния олимпийски комитет, който признава шаха за спорт, е позволено на транс жени да се състезават в категория „жени“, но само ако това обстоятелство съществува от не по-малко от 4 години. Нужно е и изследване на нивата на тестостерон, за да се избегне предимство, свързано с по-високият тестостерон при някои транс жени. Въпреки това, различните спортни организации издават и свои политики.

От миналия месец транс жени не могат да участват в категория „жени“ при колоезденето. За състезанията от предстоящата Световната купа по плуване се предвижда да има категория за транс атлети, след като от миналата година и там транс жени не могат да се състезават в категория „жени“.