Япония започва изпускане на отпадните води от Фукушима

396
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Япония ще започне заустването в морето на повече от 1 милион метрични тона обработени радиоактивни води, останали от аварията на ядрената централа във Фукушима през 2011 г.

Планът е одобрен преди две години от правителството, но трябваше да получи зелена светлина и от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Не липсват и критики, но това е ключова стъпка, за да се извади централата от експлоатация.

Първата партида вода от 7800 кубични метра ще се излива около 17 дни, казват от TEPCO, компанията-администратор. Водата ще бъде с радиоактивност от около 190 бекерела за литър, идваща от елемента тритий, при норма 10 000, определена от СЗО. Бекерел е мярка за радиоактивността на веществената, а не за вредата от радиацията върху живите организми.
Японското правителство смята, че водата е безопасна, а МААЕ определя влиянието на тази вода върху хората и околната среда като „пренебрежимо“.

Около 56 % от участниците в проучване за нагласата на населението В Япония подкрепят това действие, докато 37 % са против.
Най-големите притеснения идват от риболовната индустрия, а в международен план – от Китай, който е най-големият вносител на риба и морски храни от Япония и вече забрани вноса на морски продукти от 10 префектури в Япония.

Южнокорейски активисти също протестират срещу този план, въпреки че страната проведе независимо проучване на рисковете и подкрепи решението на МААЕ.

„Има разбиране, че всички радиоактивни материали са опасни, но това не е вярно“ казва Тони Ъруин, инженер и експерт по ядрена енергетика от Университета на Австралия .
„Ядрените централи по цял свят от 60 години насам редовно изхвърлят вода, съдържаща тритий, без това да вреди на хората или околната среда.“ добавя той.

Преди да бъде заустена, водата се филтрира за премахване на всички радиоактивни елементи в нея, както и за понижаване концентрацията на тритий до нива под нормата.
Тритият е изотоп на водорода и не може да се премахне от водата. Той се съдържа естествено във всичката вода по света в по-ниски концентрации, а неговата радиация не е опасна за човека.

Представители на риболовната индустрия обаче смятат, че дори научно да е доказано, че радиацията няма да повлияе на околната среда и организмите, тяхната репутация ще бъде увредена.

Според официални лица, първите тестове на морската вода след заустване на отпадъчните води от Фукушима ще се проведат през септември и ще бъдат на разположение на всички засегнати страни.