Индия кацна на Луната

371
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Индийският космически апарат Чандраян-3 кацна успешно на Луната и превърна Индия в първата страна, приземила апарат на южния полюс на спътника ни.

„Този момент е незабравим. Той е феноменален. Това е вик на победа на една нова Индия.“ каза министър-председателят Нарендра Моди, който вееше iндийският флаг, докато гледаше кацането.

Учени и официални лица аплодираха събитието, а хората навсякъде в Индия празнуват.

„Индия е на Луната.“ каза С. Соманат, директор на Индийската oрганизация по космически изследвания, когато Чандраян-3 кацна, превръщайки Индия в четвъртата нация, достигнала до Луната след САЩ, СССР и Китай.

Това е вторият опит на Индия да приземи апарат на Луната, мисията Чандараян-2 успя да достигне орбита, но не успя да кацне. Големият успех идва дни след като руският апарат Луна-25 се разби при опит да кацне на южния полюс.

Почти 7 милиона души са гледали са гледали на живо излъчването на кацането в Ютуб.

На санскрит „чандраян“ означава „луноход“.

Чандраян-3 се очаква да работи две седмици, през които ще осъществи експерименти, включително и спектрометричен анализ на минералния състав на лунната повърхност.
Идния планира да изстреля и мисия към Слънцето през септември, а се предвиждат и полети с хора на борда, които вероятно ще започнат през 2024 г.

Мисията Чандраян струва 74 милиона долара – по-малко от някои Холивудски продукции и затвърждава убеждението, че може да достигнем космоса и с по-малък бюджет.

Теренът на южния полюс прави кацането трудно, а наличието на лед там, както се предполага, ще означава, че бъдещи мисии могат да го ползват за гориво, източник на кислород и вода.

Информацията която ще събере Чандраян ще бъде от полза за цялото човечество.