Прием на мултивитамини – за и против

360
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Общият консенсус е, че здравите хора, които се хранят правилно, се нуждаят от витаминна или минерална добавка само ако имат диагностициран витаминен или минерален дефицит. При по-възрастните хора това често означава недостиг на витамин B12, B6 или D или минерал като калций или магнезий. Дори тогава е най-добре да увеличите приема на храни, богати на тези жизненоважни хранителни вещества.

Ако имате проблеми с приема на достатъчно правилни храни, имате храносмилателно разстройство, което засяга усвояването, или имате много ниски нива на определен витамин или минерал, вашият лекар може да Ви предпише ежедневна добавка от това хранително вещество.

Прием на мултивитамин може да ви бъде предложен и ако има опасения, че не получавате достатъчно количество от един или повече витамини или минерали. Мултивитамините съдържат комбинация от повечето витамини и минерали, често в количества, които не надвишават дневната стойност или препоръчителните хранителни добавки за тези хранителни вещества.

Трябва ли средностатистическия здрав възрастен да пие мултивитамини?

За средностатистическия здрав човек спазването на диета с много плодове и зеленчуци обикновено ще осигури достатъчно от основните витамини и минерали. В такъв случай техният прием е излишен, а може и да доведе до някои вреди. Приемайки ги, хората може да намалят усилията си за разнообразно и балансирано хранене. От друга страна приемът им дава на мнозина психологически тласък за по-здравословен начин на живот. Тези факти малко или много показват, че е много трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Във всички случаи обаче здравословното хранене е от първостепенно значение.

Как да изберете подходящите за вас мултивитамини?

Изборът на правилната марка и комбинация от мултивитамини включва разглеждане на няколко фактора, за да сте сигурни, че получавате най-подходящата и ефективна добавка за вашите индивидуални нужди. Ето ръководство стъпка по стъпка, което ще ви помогне да вземете информирано решение:

  1. Консултирайте се със здравен специалист

Преди да започнете нов режим на добавка, важно е да се консултирате със здравен специалист, като например лекар или регистриран диетолог. Те могат да оценят вашите специфични здравни нужди, всички недостатъци, които може да имате, и всички медицински състояния, с които се сблъсквате.

  1. Определете вашите нужди

Защо искате да приемате мултивитамини? Търсите ли да запълните определени хранителни дефицити, да подобрите енергийните нива, да поддържате имунната функция или нещо друго? Вашите здравословни цели ще ви помогнат да определите видовете хранителни вещества, от които се нуждаете във вашия мултивитамин.

  1. Четете внимателно етикетите

Когато обмисляте различни марки мултивитамини, внимателно четете етикетите. Потърсете цялостна комбинация от основни витамини и минерали. Обърнете внимание на количествата на всяко включено хранително вещество. Не става въпрос само за количество – балансът на хранителните вещества е от решаващо значение.

  1. Форма и абсорбция

Помислете за формата на мултивитамина (напр. таблетки, капсули) и колко добре тялото ви може да абсорбира хранителните вещества. Някои форми могат да бъдат по-лесни за смилане и усвояване лично за вас.

  1. Специални съображения

Ако имате специфични диетични ограничения (напр. вегетариански, вегански), алергии, чувствителност или здравословни състояния (напр. бременност, стареене, проблеми със здравето на костите), потърсете мултивитамини, които отговарят на тези нужди.

  1. Избягвайте гръмките обещания

Внимавайте с мултивитамини, които обещават нереалистични ползи за здравето. Няма вълшебен заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот.