Микропластмасата достигна Алпите

269
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Женевското езеро в подножието на Алпите досега се считаше за водоем с чиста вода, но ново проучване открива в него нива на микропластмаса, съпоставими с тези в океана.

„Оушънай“, организация, базирана в Женева, която се занимава с изследване на пластмасовото замърсяване в океана отскоро проучва концентрациите на микропластмаса и в швейцарски водоеми.

„Сравнихме нивата с тези в океана и достигнахме до заключението, че замърсяването на повърхността на езерото е от същия порядък, както това в океана.“ казва Паскал Хагман, основател на „Оушънай“. За да се съберат проби, специално устройство се пуска зад плавателен съд, който го дърпа.

„Откритието ни е интересно, защото често считаме Женевското езеро за голямо алпийско езеро с кристално чиста вода, но това въобще не е вярно.“ казва той.

Женевското езеро е най-голямото в западна Европа, обхваща 580 квадратни километра, а водите му отчасти идват от планински ледници. Оттича се в река Рона и от там – в Средиземно море.
Част от водите му се пречистват и използват за питейни нужди в близките Швейцарски кантони.

Пластмасовите продукти отнемат много време да се разпаднат и при този процес се образуват микро частици, които не се виждат с просто око и се акумулират в океана – микропластмаси. Те са открити в редица водни организми, включително и в хора, а още не сме напълно наясно с дългосрочните последици за здравето от микропластмасата.

Хагман казва, че има притеснения поради увеличаващата се употреба на пластмаса, защото тя ще доведе до още повече отпадъци, които в крайна сметка достигат до водите ни. Той отчита, че за последното десетилетие все пак се е повишила информираността на хората относно опасността от замърсяването с пластмаса.

„Когато преди 12 години започнахме да говорим за пластмасови фрагменти във водата, хората ни мислеха за откачалки, а ето че сега това се счита за сериозен проблем.“

Макар да проблемът да е признат, смята Хагман, той все още се игнорира.