5 вредни за психичното здраве навика

430
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Точно както лошите навици могат да бъдат вредни за вашето физическо здраве, някои лоши навици могат да повлияят негативно на вашето психическо здраве. Тези навици могат да увеличат риска от депресия, например, или да ви накарат да се чувствате по-тревожни или стресирани. Вижте 5 най-честите такива и се старайте да ги не попадате в техните капани.

  1. Перфекционизъм

Психолозите описват перфекционизма като положителен или отрицателен. Позитивният перфекционизъм ви помага да давате най-доброто от себе си – като перфекционист, вие никога не предоставяте нещо по-малко от най-добрата си работа. Навиците на положителен перфекционизъм включват поставяне на реалистични цели, изоставяне на неуспехите, виждане на грешките като възможности за растеж, поддържане на безпокойството и стреса в здравословни граници и наслаждаване на процеса, както и на резултата.

Навиците на отрицателния перфекционизъ с включват поставяне на стандарти извън обсега ви, недоволство от нещо по-малко от съвършенство, загриженост за провал или неодобрение и виждане на грешките като доказателство за недостойнство.

  1. Лоша стойка

Стоенето в изправено положение може да намали симптомите на депресия, според проучване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Няколко други проучвания показват, че добрата стойка подобрява самочувствието и настроението. Така че обърнете внимание на стойката си, не се прегърбвайте.

  1. Чувство за вина

Вината има важно място в обществото – чувството на разкаяние за неправомерно действие обикновено не позволява на човек да извърши това престъпление отново. С напредването на възрастта обаче емоционалната хватка на вината може да стане прекалено затегната.  Навиците, свързвани с прекомерна вина включват преувеличаване на проблемите, поемане на отговорност за създаване или разрешаване на проблеми, които са имали малко или нищо общо с вас, възприемане на себе си като лош човек за извършване на дребни обиди и отказ да си простите.

Чувството за съжаление също трябва да се спомене. Навикът твърде често да премисляме нещата и да мислим, че е можело по-добре или друго яче, не е здравословен.

  1. Липса на физическа активност

Заседналият начин на живот е вреден за талията, сърцето и, както се оказва, психическото здраве. Редовните упражнения могат да облекчат депресията чрез освобождаване на ендорфини и други химикали. Те също  могат да ви дадат увереност, да отвлекат вниманието ви от тревогите, да подобрят социалното взаимодействие и да ви помогнат да се справите със стреса в живота по здравословен начин.

Лошите навици за упражнения, които влияят на психичното ви здраве, включват нередовни или никакви упражнения, упражнения до точката на изтощение, практикуване на лоша форма и участие само в една форма на упражнения.

  1. Нагласа за провал

Всеки има негативни мисли от време на време и обикновено не представляват проблем за психичното здраве. Насърчаването на тези негативни мисли обаче може да създаде страх от провал, което може да попречи на способността ви да успеете. Грозните мисли, които казват, че животът ви е мрачен, нещастен и без надежда или смисъл, могат да се превърнат в добра компания в безсънни нощи и да ви попречат да напреднете през деня. Оставени отприщени, непрекъснатите мисли за провал се превръщат в навик.

Навиците на мислене за провал включват слушане на онзи вътрешен глас, който казва, че не можете да успеете, че нямате избор или че трябва да се откажете, преди светът да разбере, че сте измамник.