Мащабна спасителна операция в турска пещера

232
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Мащабна спасителна операция се провежда в турската пещера Морка, след като член на експедиция за картиране получава вътрешен кръвоизлив.

Над 150 души участват в мисията за извеждането на американеца Марк Дики от мястото, където се намира – на 1200 метра под земята. Той е част от експедиция за картиране и описване на нови части от пещерата, започнала през август и получава внезапно кървене в стомашно-чревния тракт.

Спасителите са стигнали до него, прелели са му 6 банки кръв и състоянието му е стабилно, но за да бъде изведен от пещерата безопасно, вероятно ще е необходима специална носилка, което в комбинация с тесните проходи в пещерата и голямата дълбочина, е сериозно предизвикателство пред спасителите и ще отнеме време.

„Операцията е логистично и технически една от най-големите спасителни операции в света.“ казват от Турската пещерна федерация. В нея участват пещерни спасители от Хърватия, Унгария, България, Италия и Полша.

Марк вече е контактен и в съобщение благодари за помощта:
„Знам, че бързата реакция на турското правителство, за да достави медицинската помощ, от която се нуждаех, спаси живота ми. Бях много близо до ръба.“

Говорителят на Федерацията, който участва в операцията казва, че ще отнеме още много дни, за да изведат Марк.

„Времето зависи от това дали Марк ще може да се изкачва сам или ще е необходима носилка. Ако трябва да ползваме носилка, ще са нужни 10-15 дни, може би повече. Пещерата има тесни проходи, които трябва да се разширят, за да мине през тях носилката.“

Марк Дики е професионалист пещерняк от над 20 години, инструктор за Американската национална комисия по пещерно спасяване от 10 години и лектор.

Според Карл Хайтмайър, приятел на Марк, който също участва в експедицията, пещерата е дълбока и ако познавате терена, ще отнеме около 8 часа, за да се достигне до мястото, където Марк се намира. Ако не познавате терена, може да трябват и 15 часа.

Освен с необичайната дълбочина, спасителните екипи трябва да се справят и с температурата, която е около 4-6 градуса.

Спасителни операции на дълбочина над 1000 метра са рядкост, като за последно през 2014 г. от 1148-метрова пещера в Бавария, Германия, над 700 спасители в продължение на 11 дни са евакуирали заседнал там човек.

Източник: BBC, AP News