Земетресението в Мароко: има надежда за още оцелели

383
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Втори ден спасителите издирват оцелели от смъртоносното земетресение в Мароко. Жертвите са над 2000, а страната не е виждала подобно бедствие от почти 6 десетилетия.

Втора нощ жителите на засегнатите селища в планинските райони край Маракеш, където беше епицентъра на земетресението с магнитуд 6.8, са навън, някои помагат на спасителите да изровят близките им.

2000 души са и ранените, като 1400 са в критично състояние, а според Световната здравна организация, над 300 000 души ще бъдат пряко засегнати от щетите.

Къщите в най-пострадалите селища, ако не са съборени, са силно увредени, напукани, с паднали парчета или наклонени.

Пътищата по които се стига до изолирани села са блокирани от паднали отломки от скали и пръст.

И все пак има надежда да се открият още оцелели.

„Първите 24 до 48 часа са ключови за спасяването на възможно най-много човешки животи.“, казва Каролин Холт, директор на международното общество на Червения кръст.

Епицентърът на земетресението е на 72 км от Маракеш – популярна туристическа дестинация с богата история и културна ценност.
Старите части на града също са силно засегнати и много хора там са прекарали последните две нощи навън, страхувайки се, че напуканите сгради не са безопасни.

Това е най-смъртоносното земетресение от 60-те годни на 20 век насам, когато са загинали 12 хиляди души.

Днес редица страни изразяват солидарност и предлагат подкрепа. Сред тях са Турция и Германия, а съседен Алжир, който преди две години прекрати дипломатичните си отношения с Мароко, изрази готовност да отвори въздушни коридори за хуманитарна помощ към засегнатите райони.

Маракеш трябва да бъде домакин на годишната среща на Международния валутен фон и Световната банка на 9 октомври. На въпрос относно планираните срещи, говорителят на МВФ отговори така:

„Единственият ни фокус в момента е върху хората в Мароко и властите, които се справят с трагедията.“

Източник: Reuters