САЩ срещу Гугъл в най-големия антитръст процес

360
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В САЩ започва процес срещу Гугъл заради монопола, който компанията осъществява с търсачката си. Това е най-големият антитръст процес за последните 25 години.

В следващите 10 седмици, юристи ще се опитат да докажат, че Гугъл незаконно влияе върху пазара в своя полза като подсигурява търсачката да бъде избор по подразбиране в различни услуги и устройства. Ако процесът завърши с решение, че Гугъл нарушава закона, ще последват стъпки за решаване на проблема.
Очаква се да свидетелстват висши служители от Гугъл и компанията-майка – Алфабет, включително настоящия изпълнителен директор Сундар Пичай, както и служители от други технологични компании.

Правосъдният департамент на САЩ стартира делото преди почти три години, по време на администрацията на Тръмп, с обвинение, че монополът на търсачката ѝ е донесъл нечестно предимство пред конкуренцията. Според правителствени юристи, Гугъл влага милиарди годишно, за да бъде тяхната търсачка избор по подразбиране за устройства и услуги на други компании.

Регулаторът обвинява Гугъл, че манипулира пазара като изисква търсачката ѝ да бъде задължително включена към софтуера Андроид в смартфоните, които го използват, за да може да се ползва пълния достъп до другите приложения на Андроид.

Според Гугъл, постоянните подобрения на търсачката и безспорните ѝ предимства обясняват защо хората я ползват като нарицателно и като основна опция за търсене в интернет.

Процесът започва две седмици след 25-тата годишнина от първата по-сериозна инвестиция в компанията, която ѝ позволява да излезе на пазара.

Днес компанията Алфабет е на стойност 1.7 трилиона долара и за нея работят 182 хиляди души. По-голяма част от приходите идват от продажба на реклами, които се разпространяват по цялата мрежа от устройства и услуги, с които търсачката е свързана.

Това дело е подобно на делото срещу Майкрософт от 1998 г., когато компанията беше обвинена, че задължава потребителите, ползващи операционната система Уиндоус да използват и техния браузър –Интернет експлорър и това пречи на конкуренцията.

Процесът може да доведе до край на практиката Гугъл да плаща на други компании, като Епъл, за да включват нейната търсачка по подразбиране в устройствата си, а може и да причини трудности на компанията да се адаптира към новите условия, както става с Майкрософт.

Източник: AP News