Супер растения: възможно бъдеще за земеделието

367
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според ООН, през 2022 г. всеки трима от десет души по света изпитват недостиг на храна. Причините за това са различни, но подобряването на добивите е един от начините, по които могат да се разреши част от тях. Например добивите от царевица са се утроили за последните сто години. Това обаче води и до увеличение на необходимата вода.

„Трябва да можем да увеличим добивите, без да увеличаваме нуждата от допълнителни ресурси, на първо място – вода.“ казва Стив Лонг, от Института в Илинойс.

Един аспект от процеса на растеж не е подобряван и това е фотосинтезата, тоест, колко ефективно растенията могат да усвояват слънчевата енергия и да я трансформират в биомаса.

Според професор Лонг, в сегашните растения като пшеница и соя, този процес не е подобряван от десетилетия. Той ръководи проект който цели именно това – чрез генетични промени в растенията да е подобри тяхната способност да превръщат светлината в биомаса и така да се постигнат по-високи добиви.

Според теорията, сегашната способност на растенията да усвояват светлината е далеч под максималната възможна. Процесът обаче се състои от над 100 стъпки, които се контролират от още повече гени.

Екипът на професор Лонг създава „дигитален близнак“ на процеса, при който софтуер избира най-добрите от милиони възможни комбинации за генетични промени, след което те се прилагат на практика.

До момента резултатите за обещаващи и добивите на соята подобряват с 20 % в контролирана среда. Предстоят експерименти на полето.

Други изследователски екипи по света също се опитват да открият начини за подобряване на процеса. В Оксфорд например се опитват да подобрят способността на всяко отделно листо да фотосинтезира. Растенията често имат такива гени, но те трябва да бъдат преместени и включени.

Екипът от Оксфорд също отчита 20 % увеличение на биомасата от подобрените семена.

Вече се оценяват резултатите от полевите експерименти с царевица, соя и пшеница. Очаква се растенията да са готови за пазара до 2030 г.

Регулациите за генно модифицирани растения варират в различните страни, като най-строги са в ЕС, а Великобритания наскоро промени някои наредби, за да допусне отглеждане на такива растения в страната.

Някои изследователи са скептични и смятат, че подобни модификации няма да са успешни поради сложността на процеса фотосинтеза.

Може обаче да се прилага комбинация от модификации, за да се получи търсения ефект, а напредъкът на технологията ще доведе и до по-доброто разбиране на ползите и рисковете от нея.

Източник: BBC