НАСА с мисия за изследване на метален астероид

506
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

НАСА изстреля първата по рода си мисия за изследване на метален астероид, който се предполага, че може би е планетарно ядро от началото на Слънчевата система, но може и да бъде друг обект.

Мисията е наречена Психея, на името на астероида и излита на борда да ракетата Фалкон от космическия център Кенеди във Флорида. Това е първата от поредица мисии, които ще летят с ракетата на Спейс Екс.

Апаратът ще пътува 3.6 милиарда километра, за да достигне астероида, който се намира във външната част на астероидния пояс, между орбитите на Марс и Юпитер. Мисията ще продължи общо 6 години.

„Стартираме мисия до обект, който човечеството никога педи не е изследвало отблизо“ казва Линди Елкинс-Тантон, професор и изследовател на астероида Психея. „Това ще бъде първото ни посещение на свят с метална повърхност. Няма чак толкова напълно неизследвани светове в Слънчевата система, които можем да посетим и това е вълнуващо.“

Изследователите смятат, че астероидът може би е ядро за образуване на планета и може да прилича на ядрата на скалистите планети в системата – Земята, Марс, Венера и Меркурий. То може да се е сблъскало с друг обект при образуването си и да е останало така.

Наблюдения на Психея са правени с телескопи, като по тях учените създават модел на формата на астероида, който е с диаметър около 200 километра.

„Не знаем как точни изглежда Психея.“казва Елкинс-Тантон. „Винаги се шегувам, че е с форма на картоф, защото картофите имат всякакви форми, така че няма как да сгреша. Но ще разберем когато стигнем там.“

Апаратът ще използва тръстери, които работят с йонизиран ксенон, за да постигнат около 5 пъти по-висока скорост от обичайните тръстери. Ще приближи Марс през 2026 г. и ще използва гравитацията му, за да се ускори още и да поеме към Психея. Ще достигне астероида през 2029г. и ще обикаля в орбита около него 26 месеца. С помощта на инструментите на борда ще се изследва минералният състав, масата, магнитното поле, въртенето и гравитационното поле на астероида.

На борда на апарата е и системата за оптична комуникация в дълбокия космос – Deep Space Optical Communication или DCOC, която за първи път ще се тества на токова далечно разстояние. При нея се използва лазер, който може да праща от 10 до 100 пъти повече данни отколкото е възможно с радиовълни и се счита, че някой ден ще бъде използвана за комуникация с хора на Марс.

Източник: CNN, NASA