Китай краде интелектуална собственост, смятат от „Пет очи“

710
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ръководителите на разузнавателната мрежа „Пет очи“ обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост и в използване на ИИ за хакерска и шпионска дейност.

Официални лица от разузнавателната мрежа, в която участват САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, известна като „Пет очи“ коментираха това на среща на компании за иновации в Калифорния.

Директорът на ФБР Кристофър Рай нарече изявлението „безпрецедентно“ и целящо да адресира „безпрецедентната заплаха“, която Китай представлява за иновациите по целия свят.

От квантови технологии и роботика, до биотехнологии и изкуствен интелект, Китай краде тайни в различни сектори, смятат те.

„Китай отдавна таргетира бизнеси чрез мрежа от техники едновременно: кибератаки, операции с хора, несвързани на пръв поглед корпоративни инвестиции и транзакции.“ казва Рай. „Всяка нишка от тази мрежа става по-нагла и опасна.“

В отговор, говорителят на Китайското правителство каза, че страната е отдадена на опазване на интелектуалната си собственост.

„Силно се противопоставяме на безпочвените обвинения и клевети срещу Китай и се надяваме значимите страни да виждат развитието на Китай обективно и честно.“ казват още от Китай.

САЩ отдавна обвинява Китай в кражба на интелектуална собственост и този проблем е основна точка в отношенията между двете страни. За първи път обаче, членовете на „Пет очи“ заедно и публично отправят такива обвинения.

„Китайското правителство е ангажирано с най-устойчивата и сложна кражба на интелектуална собственост и експертиза в човешката история.“ Казва Марк Бърджис, генерален директор на Австралийската разузнавателна организация.

Китайките немерния за иновации и следване на техните национални интереси са „нормални и напълно приемливи“ казва Бърджис, но „ поведението, за което говорим отива отвъд традиционния шпионаж.“

Миналият месец е разбита схема за инфилтрация на китайски академични кадри в престижен Австралийски изследователски институт. Според него, това е ежедневие в Австралия.

Изявлението на „Пет очи“ идва след предупреждение от май, за широкомащабна китайска шпионска операция.

Китайското правителство нарече обвиненията „колективна дезинформационна кампания.“

Според Рай, Китай има „по-голяма програма за хакерска дейност от всички останали големи държави взети заедно“ и такива дейности са причината за мощта на Китай.

Официалните лица призоваха индустрията, бизнеса и академичният свят да помогнат в преодоляването на тези заплахи, част от които са свързани с изкуствения интелект.

Източник: Reuters