ЕЦБ с проект за дигитално евро

547
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Европейската Централна Банка разработва проект за дигитално евро, което ще позволи на хората в 20-те страни от еврозоната да правят по-сигурни електронни плащания без такси.

ЕЦБ каза, че стартира двугодишна „подготвителна фаза“ за дигиталното евро на 1 ноември. Дотогава правилата ще са финализирани и ще са избрани партньорите, които да тестват продукта.

„След две години, управителният съвет ще реши дали да премине към следващата фаза на подготовката за пускане в употреба на дигитално евро.“ казват от ЕЦБ.

Няколко страни в Карибския регион и Нигерия вече започнаха да ползват дигитална валута, а Китай и Швеция стартират пилотни проекти

Дигиталното евро ще бъде като това, с което вече сме свикнали, ще има същата стойност, ще може да се ползва за разплащания, но няма да се дължат такси и ще се обезпечава от ЕЦБ, а не от частни компании.

Проектът среща и критика от страна на банкери и регулатори, които се страхуват, че ще намалеят депозитите към търговските банки. Притеснения има от при изследователи и потребителски групи.

Едно от основните притеснения е, че дигиталната валута ще подхрани отдалечаване от търговските банки във времена на криза, докато няма да предоставя значителни ползи, в сравнение с обичайната валута.

Според ЕЦБ, дигиталното евро ще създаде конкуренция за разплащания на пазара, доминиран от Американски кредитни компании.

За справяне с проблема на търговските банки, ЕЦБ предлага първоначално да има ограничение в стойността на дигиталното евро, което може да притежава един човек.

Според Международния валутен фонд, дигиталните валути би трябвало да имат минимално влияне върху монетарната политика извън кризисни ситуации.

Дигиталното евро ще се разпространява от ЕЦБ, търговските банки и доставчици на електронни портфейли. До него ще имат достъп само гражданите на еврозоната, независимо къде се намират.

Електронните разплащания в ЕС са нараснали от 184 трилиона през 2017 г. до 240 трилиона евро през  2021 г.

Очаква се Централни банки по целия свят да пуснат дигитални валути в следващите три години.

 

Източник: Reuters, ECB