Открита е слънчева система с 6 планети в перфектен синхрон

832
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Астрономи са открили нова слънчева система с 6 планети, чието движение е в перфектен синхрон още от възникването си, преди милиарди години.

Това откритие може ни да помогне да си обясним как възникват слънчевите системи и как се е образувала галактиката ни. Новата система се намира на 100 светлинни години, а за откриването ѝ си партнират НАСА и ЕСА.

Никоя от планетите обаче не се намира в зоната, подходяща за възникване на живот според нашите критерии, но това не прави откритието по-маловажно.

Около звездата, известна като HD 110067, може да обикалят и още планети, но засега са установени 6. Те са 2 до 3 пъти по-големи от Земята, с плътност подобна на тази на газовите гиганти в нашата слънчева система. Обикалят окол звездата си за 9 до 54 дни, което значи, че са много близо до нея и са много горещи.

Счита се, че газовите гиганти имат твърдо ядро от скали, метал и лед, но са нужни повече наблюдения, за да се установи с точност какво представляват тези планети.

Тази система е уникална в познатата Вселена, защото шестте ѝ планети се движат в абсолютен синхрон една спрямо друга.

Смята се, че всички звездни системи, включително и нашата, в началото на съществуването си са били в подобен пълен синхрон, но едва една от сто запазва това състояние във времето. Причината са гигантските планети, които с гравитационното си поле могат да повлияят върху движенията на другите обекти, а сблъсъците с метеори или близостта на други звезди могат да изместят орбитите на планетите и да нарушат синхрона.

За момента са известни 40 до 50 звездни системи, които са в подобен космически синхрон, но никоя от тях няма толкова много планети, което прави това откритие още по-уникално.

Хю Озборн, участник в проекта от Университета в Берн казва, че е бил „шокиран и доволен“, когато наблюденията им подкрепили модела на движение и показали, че орбитите и на шестте планети наистина се намират в перфектен синхрон.

„Останах с отворена уста. Това беше страхотен момент.“ добавя изследователят.

Откритието е публикувано в сп. Нейчър.

 

Източник: AP News