Европейската федерация по гимнастика забрани участие на руски и беларуски спортисти

554
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В петък Европейската федерация по гимнастика гласува против завръщането на руски и беларуски състезатели в международните състезания, което предизвика въпроси как тези състезатели биха могли да се класират за Олимпийските игри в Париж през следващата година.

В съответствие с препоръките на Международния Олимпийски комитет, от първи януари, Международната федерация по гимнастика ще разрешава на тези атлети да участват в състезания индивидуално, като „неутрални спортисти“ – концепция, която позволява на спортистите да се състезават самостоятелно без да ползват националните си символи и без да представляват страната си. Европейската федерация обаче гласува решение, което не се съобразява с тези препоръки.

„Генералната асамблея на Европейската гимнастика гласува против разрешаването на спортисти и официални лица от Русия и Беларус да се завърнат на официални състезания, част от календара на федерацията.“ се казва в изявление на Международната федерация.

„Въпреки че това може да повлияе върху квалификациите за Олимпиадата, Международната федерация не може да предостави повече детайли по темата, докато не се проведат консултации със заинтересованите лица.“ се казва още в изявлението.

Русия и съюзникът ѝ Беларус вече пропуснаха участия в много от квалификациите за Олимпийските състезания по гимнастика, поради подобни забрани.

Очакваше се Европейските шампионати през следващата година да предоставят възможност на гимнастиците да се класират за Олимпийските игри, но сега участието им на едно от най-знаковите спортни събития в света ще остане под въпрос.

Участието в Олимпийските игри за състезатели от Русия и Беларус в други спортове също не е ясно, а различните спортни федерации сами решават дали и при какви условия да допускат такива спортисти. Някои забраняват участие на състезатели, които имат договори с армията или открито подкрепят войната в Украйна, а други спазват препоръките за неутрално участие.

Източник: AP News