Как да изберем подаръци, щадящи околната среда

730
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Започва любимият празничен сезон и скоро всички ще се втурнем да търсим подаръци за близките и роднините си. В разгара на пазаруването се чувстваме щедри и добри и искаме да зарадваме любимите си хора. Много от вещите, които купуваме нямат друга функция, освен тази и повечето от тях скоро ще свършат на боклука. Генерирането на отпадъци допринася за климатичните промени и загубата на биоразнообразие, а след изминалата година на температурни рекорди, все повече хора се опитват да намалят вредата от начина си на живот върху природата. Ето няколко съвета как да избираме подаръци, които ще създадат по-малко отпадък, без да отнемат от удоволствието на празника.

Домашно направени подаръци

Вместо поредният сувенир, опакован в излишна пластмаса, направате подаръка сами, като използвате рециклирани или естествени материали. Може и да приготвите печива като коледни сладки, консервирани продукти, сокове, домашен ликьор или да подарите растение в саксия; може да нарисувате картина, да обновите любима вещ или да създадете уникален предмет. Такива подаръци са и по-лични, тъй като ще вложите усилия в изработката. Ако нямате такива умения, на пазара вече се откриват творци, които създават невероятни персонализирани произведения с естествени материали.

Подарете преживяване

Вместо предмети, подарете преживяване, което ще създаде положителни емоции. Може да купите билети за концерт, театър, кино, абонамент за йога клас или участие в семинар по любима тема. Споделените спомени са по-ценни от вещи, така че ако подаръкът ви включва и вашето време и внимание, няма как да сгрешите в избора си.

Дарете за добра кауза

Вместо да си разменяте с колегите подаръци, които набързо сте напазарували от супермаркета, за да спазите традицията, обсъдете каузите, които ви вълнуват и напарвате общо дарение. Така не само ще избегнете генерирането на отпадъци, но и ще зарадвате други хора, а подкрепата за общи каузи, независимо дали са свързани с околна среда, култура или образование може да ви разкрие нови неща за колегите или приятелите ви.

Купувайте устойчиво произведени продукти

Ако все пак държите подаръците ви да имат материални измерения или не сте привърженик на саморъчно направени вещи, може да намалите въглеродния си отпечатък, като избирате продукти от компании, които произвеждат устойчиво. Има различни сертификати, които удостоверяват, че суровините и трудът, използвани от бранда щадят околната среда, така че проучете такива компании и ги подкрепете.

Изберете практичен продукт

Понякога, колкото и да искаме да не замърсяваме, се налага да си купуваме нови вещи. Тиган за Коледа звучи ужасно, но вие познавате най-добре близките си и за някой вдъхновен новоизлюпен готвач, това би било страхотна изненада. Ако искате да направите устойчив подарък, попитайте от какво евентуално биха имали нужда и изберете качествен продукт, произведен с грижа за околната среда. Подобен подарък ще донесе още повече положителни емоции, защото всички обичаме усещането „Точно това исках за Коледа!“ дори да сме казали предварително какво искаме.

Подаръците са чудесен начин да изразим благодарността си към хората, които обичаме, но можем да направим това и по още един начин – като изберем устойчиви алтернативи, които ще помогнат за опазването на общия ни дом.

Източник: BBC