Йога гуру е обвинен в сексуална експлоатация на последователите си

698
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

71-годишният румънски йога гуру Грегориан Биволару и 14 от неговите приближени са с предварително обвинение от френската прокуратура, след като миналата седмица бяха задържани. Това се случи след като ясно, че са организирали и управлявали международна секта, където в продължение на години, последователите, търсещи духовно просветление, са били обект на сексуална експлоатация.

Парижката прокуратура разпитва общо 15 души, като за постоянно са задържани 6, а останалите са под наблюдение.

Лидерът на групата, Грегориан Биволару, е обвинен в трафик на хора, отвличане и незаконно задържане на множество хора, както и изнасилване и „злоупотреба със слабостите на група хора“ чрез психологическо и физическо подчинение.

Предстои разследване, което ще определи дали предварителните обединения ще доведат до съдебен процес.

Арестите от миналата седмица, при които бяха задържани общо 40 души, свързани с групата, са кулминацията на 6-годишно разследване в няколко страни. Тогава полицейският екип, занимаващ се с престъпления свързани със секти, освобождава 26 души, които са били държани насила и при лоши условия.

Свидетели, говорили с френските медии и пожелали анонимност, описват Биволару като гуру, които склонявал жени да имат сексуални отношения с него, под претекст, че това ще ги издигне духовно.

Групата първоначално се наричала „Движение за духовна интеграция към абсолюта“ и по-късно се превръща във Федерация по йога Атман. В основата на тази организация стоят сексуални практики, прикрити като напътствия за тантрична йога и осъществявани без съгласие на участниците, смятат от френската прокуратура.

„Ашрамите“ на групата се оказват центрове за индоктринация и сексуална експлоатация, маскирани като път към духовното пробуждане. Има дори специална практика, създадена да задоволява желанията на лидера, разказват официални лица, свързани с разследването.

Според Федерация Атман, това е „лов на вещици“ и още от 90-те години срещу Биволару се водят кампании, за да го „дискредитират“, а практиките, в които обвиняват групата, са част от личните взаимоотношения между учители и студенти и федерацията не носи отговорност за тях.

Според властите, сексуалните престъпления са вършени на територията на няколко страни. През 2017 г. за Биволару е издадена международна заповед за арест заради трафик на хора. Не е ясно от колко време дейността на групата му се осъществява във Франция.

Източник: АP News