Загинали и изчезнали след изригването на вулкан в Индонезия

331
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

13 катерачи са загинали, а 10 още се издирват от спасителите в Индонезия, след като един от най-активните вулкани в света, Марапи, намиращ се в Западна Суматра изригна в неделя.

Индонезия е част от т.нар. „Пръстен на огъня“ – ивица с ширина около 500 километра, опасваща Тихия океан, с висока тектонична активност. Там се намират две трети от всички вулкани в света и се случват 90 % от земетресенията на планетата.

В Индонезия има 127 активни вулкани, а Марапи е един от най-активните и опасни.

Марапи се намира на 2891 метра надморска височина и при изригването му три километров облак от пепел и дим закрива небето.

Евакуацията на региона е започнала веднага, докато вулканът все още изригва, но се наложи прекъсване, поради влошени условия. Екип от 40 души търси изчезналите туристи. Освен загиналите вече 13 души, са открити трима живи и се издирват още 10 души, за които не се знае в какво състояние са.

Евакуирани са общо 75 души, като някои са постарали от изгаряне и са в болница.

На снимките от мястото се виждат покрити с пепел коли, пътища и дори цели села, а спасителните дейности са затруднени от високата температура и намалената видимост поради пепелта.

Специалистите, които проследяват активността на Марапи смятат, че вулканът все още е опасен и лавата може да достигне до близките пътища или реки.

Най-смъртоносното изригване на Марапи е било през 1979 г., когато са загинали 60 души, а за последно вулканът е бил активен в началото на миналата година. Сега в Западна Суматра е обявена втората най-висока степен на опасност и са забранени дейностите в радиус от 3 километра около вулкана. Раздадени са и маски на гражданите, заради влошеното качество на въздуха, а властите призовават да се прекарва повече време вътре.

Източник: CNN