САЩ предлага международно споразумение за ядрен синтез

640
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Специалният пратеник на САЩ на конференцията по климата в Дубай, Джон Кери, предложи план за ускоряване на развитието на технологията за ядрен синтез. Това е технология, при която не се отделят емисии въглерод и може да се окаже съществен инструмент в борбата с климатичните промени.

Според Кери, планът включва 35 страни и ще се фокусира върху проучвания, разработки, решаване на логистични проблеми, регулации и безопасност на технологията.

„Ядреният синтез има потенциал да революционизира света.“ казва Кери пред делегатите на конференцията.

Ядреният синтез е причината звездите да светят и представяла сливане на ядрата на два водородни атома, в условията на висока температура, при което се образува хелий и се отделя голямо количество енергия, което може да се ползва за производство на електричество. Знаем, че този процес може да се приложи и на Земята, засега само експериментално.

Подобна технология ще има огромно предимство пред това, което използваме днес – ядрен разпад, защото при него се отделят опасни радиоактивни отпадъци.

Има обаче сериозни пречки пред производството на енергия за комерсиални цели по този метод. Засега експериментите изискват повече енергия, за да се стартира синтез, отколкото успяват да произведат, но през последните години има напредък.

Има също и регулаторни пречки, както и такива с инфраструктурата – ако някога постигнем синтез за комерсиални цели, ще е необходимо да се построят голям брой такива централи, за да заменят дори само част от настоящата мрежа.

Отбелязвайки тези проблеми, Кери набляга върху бъдещата кооперация между страните, за да се преодолеят.

В началото на ноември, Великобритания и САЩ сключиха споразумение относно сътрудничество в областта на ядрения синтез. Страни като Австралия, Китай, Германия и Япония също имат интереси да развиват технологията.

През август беше проведен един от първите експерименти, при които енергията, получена в процеса е по-голяма от вложената. Това обаче се случва само за секунда, а общото количество произведена енергия е едва 0.5 % от вложеното.

Засега се работи в две посоки за постигане на по-сериозен успех. При едната технология се използват лазери, които загряват водородни атоми, докато ядрата им се слеят. При другата технология, магнити задържат водород в състояние на плазма и го загряват.

Към момента Великобритания инвестира около 800 милиона долара годишно в разработване на технологията, а през 2020 г. САЩ приеха закон, които осигурява 400 милиона долара финансиране на такива проекти. Според експерти от сектора, инвестициите могат да надминат 1 милиард в следващите 5 години, ако целта е съществен напредък.

Източник: Reuters