Хиляди грузинци в подкрепа на присъединяването към ЕС

448
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Хиляди грузинци излязоха на шествие в столицата Тбилси, в подкрепа на присъединяването на страната към ЕС

Очаква се на 15 декември ЕС да обяви решението си за приемане на кандидатурата, което е критична стъпка за присъединяване. Миналият месец, от ЕС изразиха готовност да връчат официално кандидатурата на правителството на Грузия, след като се обърне внимание на няколко проблема като борбата с корупцията

Шествието беше наречено „Твоят глас за ЕС“ и беше инициализирано от президентът Саломе Зурабишвили и организиран от граждански групи и активисти.

„Това е мирно шествие, демонстрация на желанията и избора на хората, които си личат в много инициативи“ казва Зурабишвили. „ Последната инициатива, към която се присъединяваме сега изразява ясно желанието ни спрямо Европейския съюз – ние искаме Европа.

Президентът Зурабишвили не принадлежи към никоя политическа партия, но уравняващата партия подкрепи нейната кандидатура на изборите през 2018 г. От тогава нарастват несъгласията между президента и правителството, осбено по отношение на външната политика.

Опозицията обвинява управляващите в проруска ориентация, скрита зад привидно европейските позиции, а партията категорично отрича подобно нещо.

Протести през март осуетиха намерението на управляващите да прокарат закони, които изискват медии и НПО, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина да бъдат регистрирани като „агенти на чуждестранно влияние“. Според опозицията, това е вдъхновено от подобен руски закон, който се използва за натиск срещу критици на властта и ще затрудни приемането на страната в ЕС и НАТО.

Руско-грузинските отношения са сложни още от времето на краха на СССР, а след войната от 2008, при която от Грузия бяха отнети територии, Тбилиси прекратява дипломатическите си връзки с Москва.

Приемането на страната ав ЕС ще бъде огромна победа на демокрацията и кулминация на годините усилия на граждани, организации и правителство, а официалното одобрение на кандидатурата е най-важният крайъгълен камък по пътя към членството.

Източник: AP News