Кога трябва да се подменят старите ловни обувки с нови?

634
Добави коментар
AleksM
AleksM

Кога трябва да се подменят старите ловни обувки с нови?
Изборът на правилната екипировка, която да осигурява сигурност и удобство по време на лов, е сред най-важните фактори, на които да обърнете внимание, ако практикувате този спорт. Сред всички елементи на облеклото, включително и аксесоарите, се открояват ловните обувки. Те гарантират стабилността, ловкостта и качественото преследване на дивеча.
Но кога е време да замените старите ловни обувки с нови? Научете повече от екипа на Zarimex за признаците на износване, критериите, на които да отговаря новия чифт, както и информация относно профилактиката.

Как да разберете дали имате нужда от нови ловни обувки?

Износването е основна причина за подновяването на стария чифт с нов. Начинът да разберете, че вашите обувки са за смяна, са:

  • ако функционалността им не е като преди – обърнете внимание дали ви осигуряват водоустойчивост, предпазват ви от намокряне и изолират студа толкова добре, колкото и при първото носене;
  • при промяна в грайфера – една от ключовите особености за стабилността по време на ловуване, е добрият грайфер, който предпазва от подхлъзване, независимо от климатичните условия и обстановката;
  • неудобство – с времето може да почувствате дискомфорт по време на носене, особено при изтъркване на подметките. Това може да повлияе на движенията, ловкостта ви и дори да ви забави в ловуването;
  • промяна във външния вид – ако забележите избледняване на цветовете, протъркване на външния слой и значително захабяване, трябва да осъществите профилактика и да откриете дали това не влияе и на функционалността.

Не забравяйте да обърнете внимание и на сезонността. Ако имате сезонен модел за зимата, а възнамерявате да практикувате този спорт на открито през по-топлите месеци от годината, се нуждаете от подходящ чифт, разполагащ с дишаща функция на материята. Същото важи и в обратния ред.

На какви изисквания трябва да отговарят ловните обувки?

За да бъдете сигурни, че новият чифт ще бъде подходящ не за един, а за поне няколко ловни сезони, то е добре да обърнете внимание на няколко характеристики.

Водоустойчивост

Избраните от вас ловни обувки трябва да бъдат с високо качество и изцяло непромокаеми, за да ви предпазят от намокряне във всякакви условия.

За горната част най-често се използва набукова кожа или гума и специална вътрешна подплата.

Подметките също трябва да отговарят на определени условия.

Подплатата може да бъде изработена от неопрен. Запознайте се с вида на материала, използван в производството, както и неговите свойствени характеристики.

Размер

Независимо дали търсите мъжки или дамски модел, винаги се ориентирайте в избирането на една идея по-голям размер. Той трябва да бъде достатъчно голям, за да ви позволи носенето на един или два чифта термо чорапи. Не трябва да бъде и прекалено голям, за да не възпрепятства контрола на движенията ви и да застраши здравето ви.

Поддръжка

Изберете модел, който осигурява възможност за по-лесна поддръжка. По този начин, чрез навременна профилактика и качествена грижа, вие ще си осигурите по-дълъг експлоатационен живот на елемента от екипировката.