Халеевата комета отново поема към нас

455
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Халеевата комета, един от най-известните космически обекти, започва движението си обратно към Слънчевата система. Кометата обикаля около слънцето по силно сплесната елиптична орбита, като е достигнала перихелий – най-близката си точка до него през 1986 г. От тогава насам, кометата се отдалечава, като минава зад орбитата на Нептун и достига афелий – най-далечната си точка от слънцето на 8 декември тази година. Тогава тя се намира на 759 милиона километра от земята, отвъд орбитата на най-далечната планета в системата и е най-бавна.

В съответствие с втория закон на Кеплер, космическо тяло се движи най-бързо когато се намира в перихелий, така че кометата ще започне да ускорява, завръщайки се към Слънцето.

Кометата ще пресече орбитите на всички планети и ще достигне Следващият перихелий през 2061 г., когато ще може да бъде наблюдавана от северното полукълбо.

Очаква се да бъде 10 пъти по-ярка от предишния път, защото ще бъде от същата страна на Слънцето, през лятното полугодие.

Китайците са наблюдавали Халеевата комета още през 467 г. пр. н. е., а появяването ѝ  през 1066 е отбелязано по целия свят и е приемано като знамение.

За първи път периодичността на Халеевата комета е забелязана от Сър Едмънд Хейли, през 1696 г. Той успешно предсказва завръщането ѝ и тя е наречена на него, макар и след смъртта му.

Халеевата комета е първата открита „периодична комета“. Това са комети, на които им отнема по-малко от 200 години да завършат една обиколка по орбитата си. Днес познаваме 427 такива, вероятно най-ярките, но с развитието на технологиите се откриват по-малки.

 

Източник: Space.com, Reuters