Директорът на МИ6 благодари на руска телевизия, че помага за вербуването на шпиони за Великобритания

426
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Директорът на Британското външно разузнаване, Ричард Мур, благодари на руската държавна телевизия, за „помощта“ при вербуването на шпиони за Великобритания, след като от телевизията преведоха част от негова реч, произнесена през юли. В нея той призовава руснаците „да се хванат за ръка с нас.“

Водещата Мария Бутина, бивш руски шпионин, включва този клип в пропагандна програма за МИ6 и Ричард Мур. В речта си, Мур открито призовава руски граждани, които се „сблъскват с продажността, вътрешните борби и чистата закоравяла некомпетентност на техните лидери“ да шпионират в полза на Великобритания.

Мур споделя в пост в социалните медии: „.Чудехме се как да пратим това съобщение до целевата аудитория в Русия, но никога не ни е хрумвало, че руската държавна телевизия ще ни помогне.“

„Благодаря, приятели“ добавя той.

Според Марк Галоти, историк и експерт по темата за руските служби за сигурност, това е „сериозен гаф“ от страна на телевизията, защото зрителите на това предаване са точно хората, от които британското разузнаване се интересува.

Бутина обаче обвинява Мур в използване на „евтини методи“ и казва, че никой не би се заинтересувал от подобно предложение, след като изгледа филма, в който МИ 6 и самият той са представени в лоша светлина.

Коментарите на Мур не достигат до предаването ѝ, поради инструкции, които очевидно са пропуснати при излъчването на филма, смята Галоти.

„Ще приемем предложенията им да ни помогнат с дискретност и професионализма, с които сме известни. Тайните им винаги ще бъдат в безопасност при нас и заедно ще сложим край на кръвопролитията.“ казва още Мур в тази реч.

Всеки руснак, решил се на тази стъпка, вероятно е наясно, че руският метод за справяне с граждани, шпиониращи за чужда държава е опит за убийство. През 2018 г. Сергей Скрипал, бивш руски шпионин, преминал на страната на Великобритания беше отровен с Новичок – парализиращ агент, разработен за военни цели, а през 2006 г. Александър Литвиненко, друг дезертирал руски шпионин, почина след като пи чай с добавен полоний-210. Русия отрече да има нещо общо със случаите.

Наскоро британското правителство обвини Русия, че се опитва да се бърка в политиката на страната като се прицелва в политици, граждани и журналисти посредством кибершпионаж.

Източник: AP News