Рекорден студ скова Пекин

646
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Китайската столица Пекин не е изпитвала толкова студен Декември от 1951 година насам.

Температурите в града често падат под минус 10 градуса, а това не единствения рекорд за годината– Пекин отбеляза най-горещият ден в историята си през миналия юни, когато температурата достигна 40 градуса.

Това е поредна студена вълна, достигаща до Китай тази зима. Отчетени са над 300 часа на температури под нулата за по-малко от две седмици. Засегнати са няколко провинции в страната, като за затворени училища и са прекъснати транспортни линии.

Междувременно, в Япония – мястото с най-много сняг в света, снежната покривка е повече от обичайното за сезона, а в Южна Корея също отбелязват рекордни минусови температури.

Вероятна причина за необичайно ниските температура е отслабването на полярния вихър. Това е атмосферна циркулация, която задържа изключително студената въздушна маса, образуваща се над Арктика и не ѝ позволява да се премества на юг. С отслабването му, студеният въздух напуска арктичните области.

Не е ясно дали и до каква степен това е свързано с климатичните изменения, защото явлението не е непознато – и друг път студени въздушни маси от Арктика са достигали в умерените ширини.

 

Източник: BBC