Коя е най-добрата поза за спане

678
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Проучвания по цял свят изследват коя е най-добрата поза за спане и какво може да ни разкрие позата, в която спим. Имайки предвид колко важен е сънят за здравето ни, е изненадващо, че почти няма големи проучвания, касаещи позата на спане, но и малките изследвания на различни групи хора разкриват интересни зависимости.

Преди да анализираме резултатите, е нужно да проследим в какви пози спят хората и това се оказва предизвикателство. Никой не може да каже точно в каква поза спи, защото помним само позите, в които заспиваме и се събуждаме, затова изследователите ползват различни способи, за да проследяват как се движи човек насън. Такива са например инфрачервените камери, които проследяват промяната в позата дори под завивките. Друг метод включва сензори, разположени по тялото, които засичат движението.

Едно такова проучване установява, че хората прекарват половината време докато спят обърнати настрани, около 38 % от времето по гръб и едва 7 % по корем.

Спането настрани обаче се придобива. Бебета спят предимно по гръб, а децата прекарват еднакво време по гръб, настрани и по корем.

Като възрастни, прекарваме най-много от времето за сън, обърнати настрани. Въпреки че не е най-естествената поза, спането настрани допринася за по-малко хъркане и облекчава симптомите на сънната апнея, при която поради позицията на шията, се затруднява преминаването на въздуха по трахеята и засегнатият се събужда, защото не може да диша.

Спейки настрани, дихателните пътища са отворени и в някои случаи дори само това премахва напълно сънната апнея.

Спането настрани може да облекчи болките във врата и гърба, но ако спите в „крива“ поза, това може да има точни обратният ефект и да получите такива болки. Според друго изследване, спането настрани, но в изпъната поза, без да се извива гръбнака и с подходяща опора на врата допринася за по-малко болки в гърба и врата.

Ако спите на дясната си страна, може да обострите симптомите на гастроезофагиален рефлукс или киселини, а при спане наляво, може малко да ги облекчите. Това е свързано с положението на стомаха ви.

Най-малко от времето за сън прекарваме по корем, но ако вие сте от хората, които по-често спят така, е полезно да помните, че може да допринесете за образуването на бръчки. Според някои пластични хирурзи, кожата на лицето не бива да се притиска по никакъв начин, за да се запази максимално, а спането по корем значи да притиснете лице към възглавницата и да останете така продължително време. За съжаление, този проблем съществува и ако спите настрани.

Оказва се, че най-добрата поза за спане е настрани, но само ако разположите тялото си така, че да не напрягате гръбнака и врата си. Можете да проследите в каква поза спите, като си водите дневник, а можете и да промените навиците си с малко практика. Докато спим, променяме позата си без да го осъзнаваме, но това не значи, че с малко усилия не можем да подобрим съня, а и живота си.

 

Източник: BBC