Новите видове, открити през 2023

637
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Въпреки безпрецедентните темпове, с които намалява биоразнообразието, а  растения и животни изчезват от планетата, Земята е дом на милиони все още неоткрити видове. Всяка година се описват стотици, дори хиляди нови за науката видове, които допълват представата ни за живия свят и ни напомнят, че далеч не знаем всичко за живота.

През 2023 г. Музеят по естествен история във Великобритания установява рекордните 815 нови видове, от които 619 са оси. Повечето от тях са паразити по безгръбначни животни. Един от новите родове е наречен „Далек“, за да ознаменува 60-годишнината на култовия британски сериал Доктор Кой.

Нов вид гигантски паят е открит в еквадорска Амазония. Двама изследователи го намират случайно и го кръщават на дядото на единия.

През 2023 г. също са установени 5 нови вида змии, хранещи се с охлюви. Една от тях, открита в Панама и Колумбия е наречена на актьора Леонардо ДиКаприо, известен с участието в дейности по опазване на околната среда.

Не всички новооткрити видове са живи. Понякога изследователите откриват фосили, каквито никой не е виждал и добавят нов вид към тези, които знаем, че са обитавали Земята в минали периоди. Такъв е случаят с два нови пингвина, открити в Нова Зеландия. Те са бродели по Земята преди около 50 милиона години и са имали размер на днешна гигантска панда. Това са и най-големите открити фосили на пингвини.

Счита се, че на планетата има между 8 и 10 милиона различни видове организми, а досега са описани около 1. 7 милиона от тях. Повечето неоткрити видове са насекоми, безгръбначни, бактерии и гъби, но всяка година се откриват и нови фосили, които допълват представата ни за живота на земята в минали епохи. Всички организми имат своето място в екосистемата, а за да сме наясно с важността на тези видове и да можем да ги опазим, трябва първо да знаем какви са и къде живеят. Най-много неоткрити видове има в дълбините на океана и в амазонката джунгла, както и на изолирани острови, но е много вероятно да срещнем такива и в природни паркове и места, богати на биоразнообразие.

Източник: Euronews