Къде в Европа получават 13-та заплата

708
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Допълнителната заплата през последния месец от годината е чудесен и дългоочакван бонус за много служители, но се оказва, че тя даже е задължителна в някои държави.

Традицията да се дава една допълнителна заплата започва през 70-те години на 20 век във Филипините и се разпространява по цялата планета.

Днес 13-та заплата или просто бонус с такъв размер се дава задължително в много страни от Латинска Америка, а в Европа поощрението за добре свършена работа също намира привърженици, макар често да е свързано със сектора или дори определени компании.

В Португалия, Испания, Гърция и Италия, повечето служители имат законово право да получат празничен бонус в размер на една работна заплата.

В Португалия, това е всъщност 14-та заплата, защото 13-та получават през лятото.

В Испания също има задължителни два броя бонуси на година, като единия е през Коледните празници, а размерът се договаря предварително.

В Гърция служителите също имат право на още две заплати – една за Коледа, половин за Великден и половин през лятото. В публичния сектор обаче, тази практика се прекратява през 2012 г.

Нидерландия дава годишен бонус в размер на поне 8 % от брутната годишна заплата, а в Полша 13-та заплата има в публичния сектор, но почти не се дава в частния.

Освен, че повдигат духа на служителите, има и друга причина, поради която тези бонуси са считани за важни – в сезона на увеличено търсене и пазаруване на различни стоки, допълнителните пари, които хората ще похарчат, стимулират икономиката.

Според професорът по финанси, Алпър Кара, подобни бонуси не затрудняват бизнесите, защото годишната заплата може да се приспособи така, че да се изплаща 13 или 14 пъти, вместо 12 и в дългосрочен план пазарът на труда ще с адаптира към това.

Според него, бизнесите, които залагат на изплащане на бонуси, обвързани с резултата поемат повече рискове, отколкото ако се планира 13-та и 14 заплата, защото може да се засегнат взаимоотношенията в екипа заради фаворизирането на определени служители чрез паричните стимули, а и това насърчава високо-рискови решения, с цел да се постигне резултат, който да „изкара“ бонус.

Източник: Euronews